lechu555 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Wyszło mi świetna jak na mój poziom karmelowa IPKa. na 15l - 50g na zimno bodaj Simcoe i 50g citry. Po +- 2 miesiącach trzymania w garażu w temperaturze 10C, zapach jest ok, chociaż już nie taki intensywny jak na początku (wiadomo), nie mniej jednak w posmaku zdecydowanie się zdegradowała, czuć, że jest nie tak - ma się wrażenie jakby się wzięło ząbek czosnku i ugryzło, o ile sam czosnek lubię to jednak w otoczeniu cukrów w piwie daje słabe wrażenia smakowe. To chyba jedyny deskryptor, który przychodzi mi na myśl by opisać smak. Ktoś ma pojęcie skąd to się może brać ? Na szczęście większość zdążyłem przepić zanim to się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 A serio. Kojarzę, że czosnek pochodzi od związków siarki. Ale jego nagłe pojawienie się pozwala przypuszczać jakąś lekką, powoli rozwijającą się infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Mosaic chyba któregoś roku dawał czosnkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 3 godziny temu, anteks napisał: Mosaic chyba któregoś roku dawał czosnkiem A dawał czosnkiem w zapachu czy te posmaki czosnkowe właśnie ? Może i to był mosaic, już teraz nie pamiętam dokładnie, który dałem, ale wiem na pewno, że mosaica też miałem w posiadaniu w tym czasie i zakupiłem go na tym forum od ziomeczka, który wyprzedawał swoje chmiele, ten którym miałem bodaj był z 2019r, więc jeżeli to ten rocznik to by się zgadzało. 3 godziny temu, zasada napisał: A serio. Kojarzę, że czosnek pochodzi od związków siarki. Ale jego nagłe pojawienie się pozwala przypuszczać jakąś lekką, powoli rozwijającą się infekcję. właśnie ciężko stwierdzić czy nagle, piłem młode piwo raczej i bardzo szybko schodziło bo po prostu było dobre, potem zostało z 5 butelek i długo ich nie ruszałem, aż nagle sobie o nich przypomniałem po tych dwóch miechach no i masz Ci. Co do związków siarki to mogły się takowe pojawić tylko w postaci pierosiarczynu potasu, którym dezynfekowałem butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Wygląda to na infekcję bakteryjną, gdzie bakterie przerobiły DMSO w trisiarczek dimetylu. Użyłeś może też słodu pilznenskiego albo innego z mniej znanego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 W dniu 21.04.2022 o 23:25, Glabro napisał: Wygląda to na infekcję bakteryjną, gdzie bakterie przerobiły DMSO w trisiarczek dimetylu. Użyłeś może też słodu pilznenskiego albo innego z mniej znanego źródła? Właśnie niet. U mnie tylko pale ale z Viking Malt i jakieś brytyjskie karmele Simpsons (czy jakoś tak). Moim zdaniem to musi być coś od chmielu ponieważ warkę rozdzieliłem na dwie podczas chmielenia na zimno i druga część była z chmielem styrianem dragonem i troche lubelskiego, i tego posmaku czosnku absolutnie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 wczoraj piłem Pacyfika i czułem czosnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, anteks napisał: wczoraj piłem Pacyfika i czułem czosnek w smaku czy aromacie czy w obu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Cebulę, czosnek dawał Mosaic , ze dwa trzy lata temu. Zraziłem się trochę to tego chmielu, a wcześniej bardzo go lubiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 ciekawostka: znalazłem jeszcze jedną butelkę swojego problemowego piwa i wypiłem. Teraz zero czosnku i w zapachu i smaku. Ile dokładnie minęło od zabutelkowania? Nie wiem, ale lekką ręką pół roku. Wygląda na to, że ta wada daje się sama posprzątać. Pocieszam się też tym, że będąc ostatnio w multitapie w dwóch piwach (nie pamiętam jakich) również znalazłem wyraźne takie posmaki, więc niekoniecznie musiałem coś spierniczyć. Nie mniej jednak jestem PRZERAŻONY jakością chmieli, a kupowałem w różnych sklepach. Człowiek się tyle narobi i całkiem spoko piwo się zapowiada mu, no ale daje chmiel na zimno coby podbić walory smakowe i zazwyczaj coś dzieje się nie tak, albo wychodzi czosnek, albo trawa, albo łodyga, albo brak aromatu. Gdyby jeszcze to była sytuacja jedna na dziesięć to bym przebolał, ale połowę warek i takie problemy to cholera bierze człowieka. Utrzymać stałość takich warek nie sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się