kingbialt Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Cześć, Mam zestaw do wytworzenia Portera baltyckiego deer bear 21 blg. Składniki w załączniku. Niestety nie mam zbytnio warunków do dolnej fermentacji. Co się stanie jeżeli zrobię fermentacje w piwnicy w 13-16C (ze skrzynia ze styropianu). Jest też możliwość wrzucenia do altanki u kolegi na podwórku, ale nie wiem jak będzie z temperatura, w nocy pewnie jest z 5C a w dzień może być i 20. Jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Kup starą lodówkę, sterownik i do altanki.Albo dużo butelek z lodem.Przy dolniaku musisz najlepiej zejść do 8C w środku fermentora.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Spokojnie przefermentuj na drożdżach US-05 albo S-04 w dolnym zakresie ich temperatury. Czyli to 13-16 st. C będzie ok. Dla ortodoksów nie będzie to porter bałtycki, ale piwo na pewno da się wypić i będzie ok. Zresztą BJCP dopuszcza zdaje się bałtyka na drożdżach górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 JEsłi w piwnicy masz 13-16C, to w skrzyni ze styropianu spokojnie zejdziesz do 8-9 za pomocą zmrożonych PETów. Pzzy porterze będziesz musiał trzymać ją 8-9 dni, potem powoli podnosić (do 12-13) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Mi dolniaki na 12-13 stopniach też wychodzą, więc nie trzymałbym się kurczowo temp. poniżej 10 jesli masz z tym klopot. Temperatura poniżej 10 spowalnia fermentację wiec jesli teraz zaczniesz to na pewno nie zdążysz z fermentacja, bo za miesiąc będą już upały a i w piwnicy pewnie cieplej. Więc faktycznie skrzynka ze styropianu i pety mogą być pomocne i bez tego ani rusz. A tak na marginesie to powinieneś przygotować starter, pozniej jakiegoś pilsa a dopiero pozniej portera, bo 21 plato na 1 paczce drozdzy to proszenie się o kłopoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się