misiut Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Przepraszam jestem początkujący i nie wiem czy to odpowiedni dział.Mam takie pytanie mógłby ktoś podać mi wskaźniki BLG naszych polskich piw.Dowiedziałem się że im więcej Blg w piwie tym więcej smaku , a piwem lubię się rozkoszować Dziękuje i czekam na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Tu znajdziesz wszystkie informacje o piwach polskich i nie tylko: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiut Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 patrzyłem ale nic nie pisze o skali Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Cześć Przepraszam jestem początkujący i nie wiem czy to odpowiedni dział.Mam takie pytanie mógłby ktoś podać mi wskaźniki BLG naszych polskich piw.Dowiedziałem się że im więcej Blg w piwie tym więcej smaku , a piwem lubię się rozkoszować Dziękuje i czekam na odpowiedź Twoje pytania są mocno nieprecyzyjne. Co tą są wskaźniki blg? Twierdzenie że im więcej blg w piwie tym piwo ma więcej smaku jest lub może być nieprawdziwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiut Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 wiesz mówił to magister inżynier ze specjalizacją browarnictwo, niekoniecznie mówił tak bezpośrednio ale chodzi o tą gęstość BLG tzn ekstrakt im więcej tego tym większy bukiet smakowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jak dużo blg znaczy - dobre ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiut Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 tego nie wiem nie dopytałem... niestety a bardzo ciekawi mnie ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jak będzie piwo mające w zasypie 40% cukru i 20% kukurydzy to mimo większego ekstraktu będzie miało mniej smaku niż piwo które jest na samych słodach o mniejszym ekstrakcie. Tak samo ważne jest zacieranie, np piwa w Czechach mają tyle ekstraktu co nasze ale 1 do 1,5 % mniej alkoholu przez co mają więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Nie idźcie tą drogą - wysokie blg nie zawsze = dobre piwo . Wysokie blg oznacza dużo % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Nie idźcie tą drogą - wysokie blg nie zawsze = dobre piwo . Wysokie blg oznacza dużo % no to zależy, ciężko sobie wyobrazić portera Bałtyckiego o ekstrakcie 12... W zimowy wieczór dobrze się napić mocnego rozgrzewającego piwa, za to w lato chętnie się pije orzeźwiające lekkie piwa typu grodzisz, albo jasne 10. Na każde piwo jest miejsce i czas. Z resztą nie zawsze wysoki Blg odpowiada wysokim %, chociaż Polsce w dużych browarach wyższy ekstrakt = więcej %, niestety polscy konsumenci są nastawieni na % i ekstrakt ich nie obchodzi, chcą żeby było tanie i miało dużo %. mi ostatnio wychodzą 15, ale nie dodaję wody, odfermentowują mi tak że mają około 6%, czyli tyle ile komercyjne 12... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiut Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 no właśnie mówił że lepiej jak mnie % a wiecej tego blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Nie idźcie tą drogą - wysokie blg nie zawsze = dobre piwo . Wysokie blg oznacza dużo % no to zależy' date=' ciężko sobie wyobrazić portera Bałtyckiego o ekstrakcie 12... W zimowy wieczór dobrze się napić mocnego rozgrzewającego piwa, za to w lato chętnie się pije orzeźwiające lekkie piwa typu grodzisz, albo jasne 10. Na każde piwo jest miejsce i czas. Z resztą nie zawsze wysoki Blg odpowiada wysokim %, chociaż Polsce w dużych browarach wyższy ekstrakt = więcej %, niestety polscy konsumenci są nastawieni na % i ekstrakt ich nie obchodzi, chcą żeby było tanie i miało dużo %. mi ostatnio wychodzą 15, ale nie dodaję wody, odfermentowują mi tak że mają około 6%, czyli tyle ile komercyjne 12...[/quote'] Czy ja pisałem że tylko piwa z niskim blg sa dobre ? Browary komercyjne z 10blg potrafią wyciągnąć 6% . Nie można porównywać Trpla , Portera Bałtyckiego z Grodziszem czy nawet Pilsem . Każde piwo ma swój czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiut Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ??? Większość Jeżeli ten twój pracuje w koncernie to ma lekko skrzywioną wiedzę. Jeżeli mówi, że im wyższe Blg to więcej smaku to plecie bzdury. Smak dają drożdże, sposób zacierania, chmiel, zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ??? Nie, ja tu tylko butelki myję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ??? chyba pomyliłeś forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 A czy w Polsce kształci się magistrów browarnictwa? Bo nie kojarzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Wydaje mi się, że magistrowi mogło chodzić o wysokie °Blg końcowe, to już chyba bliżej prawdy, chociaż każdy z Nas - 'magistrów' wie, że tak prosto to nie działa, ale jest w tym grosz prawdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Cześć jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ??? Nie' date=' ja tu tylko butelki myję. [/quote'] Józek zapraszam do B-B trzeba mi wyczyścić poplutego ze śmiechu netbooka i pomalować ścianę która byłą za nim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) jest tu ktoś na miarę magistra browarnictwa albo coś pokrewnego ??? Hmm... My tu wszyscy kaprale. Lub czasopisma. Edytowane 23 Września 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 A na tym forum to pierwszy troll jakiego widzę... ale za to konkretny od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 A na tym forum to pierwszy troll jakiego widzę... ale za to konkretny od razu Nie, po prostu kolega nie zorientowany w temacie Trollami zajmuję się zawczasu osobiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Dlatego nie pozostaje nic innego, jak zaproponować koledze degustację, bo słowami można jedynie opisać rzeczy, które inni już znają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 patrzyłem ale nic nie pisze o skali Blg Musisz kliknąć w dowolne piwo np: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1543 i masz napisane Ekstrakt: 12.0% wag. | Alkohol: 5.5% obj to 12% wag. to właśnie ekstrakt początkowy w Blg (z grubsza). Ekstrakt końcowy nie jest podawany, ale może go wyliczyć na podstawie zawartości alkoholu. Jeżeli masz 2 piwa o tym samym ekstrakcie, to można się spodziewać, że więcej smaku będzie miało to, które ma mniej alkoholu, czyli wyższe Blg końcowe. Co do smaku, warto przeczytać komentarze testerów, bo to jest ostateczny wyznacznik jakości piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się