Jastrząb Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Cześć, Mieliście taką sytuację, moje US-05 rozszalały się w 17 stopniach niczym wujek po połówce na weselu Robić z tym coś? Generalnie mi nie przeszkadza, jedynie obawiam się o infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 (edytowane) Obmyj to na zewnątrz, i zostaw jak nie przeszkadza. Tylko żeby nie zassało do środka albo podmień na czystą.Poszukaj też "Blow off tube". To stosuje jak mam za dużo w fermentorze. Edytowane 25 Maja 2022 przez Koora Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Myślę, że warto całą rurkę i korek wyciągnąc - w tym czasie folią zakryć wieko fermentora. Umyć, zdezynfekować i znów na swoje miejsce Jastrząb i Muchor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Dzięki za pomoc. Ogarnąłem, chyba będę musiał to jeszcze powtórzyć jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Na przyszlosc licz do 20% przestrzeni wolnej przy dolnej fermentacji, 25% przy gornej a przy weizenie i nawet do 30% . Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 W dniu 13.06.2022 o 19:49, Hanys93 napisał: Na przyszlosc licz do 20% przestrzeni wolnej przy dolnej fermentacji, 25% przy gornej a przy weizenie i nawet do 30% . Obecnie w wiadrach mam >28l saisona i >26 litrów wita, piana nawet nie zbliżyła się do wieka. W przypadku hefeweizena na FM41 drożdże wyłażą przy ~20 litrach. Także wszystko zależy od szczepu drożdży a czasem po prostu od sytuacji lub innych czynników których nie znam :). Używam standardowych wiader o pojemności 33 litrów. Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 W dniu 14.06.2022 o 22:33, Mibor napisał: Obecnie w wiadrach mam >28l saisona i >26 litrów wita, piana nawet nie zbliżyła się do wieka. W przypadku hefeweizena na FM41 drożdże wyłażą przy ~20 litrach. Także wszystko zależy od szczepu drożdży a czasem po prostu od sytuacji lub innych czynników których nie znam :). Używam standardowych wiader o pojemności 33 litrów. Dziękuję, Ja używam keg petów pojemność 30L, warka miała 25L pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się