szatewicz Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Witam serdecznie Zrobiłem sobie Witbier, ale niestety mam problem z określeniem ilości glukozy na refermentację. Na zagranicznych stronach, każdy podaje nieco odmienne wartości volumenu na co2. Jedni piszą 2,5 - 2,9 a i inni 2,8 - 3,1. Czy możecie mi pomóc?? Nie chciałbym mieć przegazowanego piwka. Warka 23L. Może rozsądnie byłoby dać 2,6 volumen?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Witbier powinien być wysoko wysycony, okolice 3,0 są jak najbardziej ok. Choć jeśli wolisz mniej nagazowane piwo, to nikt nie zabroni niższego wysycenia ? szatewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Przyjmij 2,5 a wszystko inne zaokrąglaj w górę. Załóżmy że masz faktycznie 22,5 litra przyjmujesz 23 litry. Max temperatura piwa nie jesteś pewien czy 20 czy 21, przyjmij 22. Wyszło 108 gramów, sypnij 110. szatewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Lepiej zaniżaj litraż przy refermentacji, bo możesz przedobrzyć. szatewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szatewicz Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Dzieki Panowie Rzeczywiscie tak jest, że niby się nastawia 23 L, ale wiadomo przelewania i inne czynnosci i nagle się moze zrobic 21 L Dałem mniejszy litraz i delikatnie zaokragliłem, przy pozostałych parametrach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 5 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Ja bym z tym 3,0 vol. uważał. Wyjdzie Ci więcej osadu, okaże się że piwo jednak miało 20 stopni, a nie 22 stopnie maksymalnie i dla teoretycznie 20l warki z 2l osadem zamiast 3.0 wyjdzie Ci 3.2. Może strzelać, zwłaszcza jeśli nie będzie przechowywane w chłodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi