Jump to content

Zamknięty transfer a chmielenie na zimno

Recommended Posts

Cześć, od razu przepraszam jeżeli duplikuje temat ale nie znalazłem takiego na forum. Bardzo powoli szykuje się do kegowania i zaczynam myśleć o zamkniętym transferze z plastikowego fermentora. I zastanawia mnie kilka rzeczy.

1. Czy to w ogóle ma sens? czy nie lepiej przedmuchać keg dwutlenkiem i zlać piwo i tlenu i tak dostanie się na tyle mało, że nie wpłynie na piwo.

2. Jak oddzielić chmieliny po chmieleniu na zimno. Znalazłem pomysły jak dokonać taki transfer ale boje się o chmieliny. Myślałem o filtrze przepływowym ale jak on mi się zatka to cały zamknięty transfer też pójdzie w diabły :P 

3. W jak niskiej temperaturze musiałby być cold crash tak by chmieliny faktycznie opadły na dno? :) 

z góry dzięki za wsparcie.

masz na myśli podpięcie takiego pływaka pod kranik? O tym nie pomyślałem, musiałbym tylko jakiś łącznik zakupić co by na to pozwolił. A nie jest tak, że i tak dużo chmielin będzie pływało w toni i je zacznę zaciągać? jak bardzo musiałbym piwo schłodzić?

Do tej pory robiłem tak: coldcrash pięć dni w około 2°C i chmieliny ładnie opadły na dno. Kega wypełniałem CO2. Do wiadra wkładałem hopspidera i do niego wężyk. Piwo dekantowałem wężykiem tuż spod tafli, przesuwając wężyk w miarę ubytku piwa w wiadrze. Ważne by nie wzburzyć piwa w wiadrze wkładając hopspider, by chmieliny się zbytnio nie podniosły.

To ja dokładnie w ten sposób teraz robię poza tym, że nie robię cold crash a wkładam hopspider owinięty w brew bag, jak przechodzą jakieś chmieliny to niewiele. Nie mniej daleko temu sposobowi do zamkniętego transferu :) Dlatego szukam czegoś innego :) 

Ja chmielę w zawiązanym worku nylonowym.

Po CC na dnia zbiera się trochę chmielu, pierwsza butelka jest wyraźnie bardziej mętna, odstawiam ją i najczęściej jest wypijana, jako ostatnia.