Arivi Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Witam możliwe że temat gdzieś już wcześniej powstał ale moje pytanie jest takie czy da się zrobić duża warke w małym garnku ? np. zacieranie na bogato większej ilości słodu a pozniej rozcieczenie z woda ? kwestia chmielenia np. na 20l 30g to na 40l 60g ? moze ktos probował w ten sposób ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Można, na zasadzie jak z HGB (high gravity brewing), ale to nie jest takie proste przeliczenie i efekt nie będzie dokładnie taki sam - ogólnie przy większej gęstości brzeczki będzie gorsza utylizacja chmielu, a powstanie więcej związków melanoodynowych. Generalnie to się może odbyć kosztem utraty jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 2 godziny temu, Arivi napisał: Witam możliwe że temat gdzieś już wcześniej powstał ale moje pytanie jest takie czy da się zrobić duża warke w małym garnku ? np. zacieranie na bogato większej ilości słodu a pozniej rozcieczenie z woda ? kwestia chmielenia np. na 20l 30g to na 40l 60g ? moze ktos probował w ten sposób ? Można i robiłem tak. Gęsty zacier to trochę proszenie się o problemy przy zacieraniu. Ale w sumie to zacierać możesz w zaizolowanym fermentatorze z wężykiem. Spuszczasz do gara brzeczkę i warzysz. Wodę najlepiej dolać zimną z lodówki to wtedy Ci szybciej schłodzi się brzeczka. Z chmielem nie ma tak liniowego przelicznika, ale w sumie to co z tego? Zależy Ci koniecznie na przeliczeniu wszystkiego od linijki? Jak będziesz miał za niską goryczkę to zawsze możesz zrobić herbatkę chmielową. A jak smak to na zimno dosypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 Też tak robiłam na początku zabawy w piwowarstwo. Minusem jest to, że trudno uzyskać jasne piwo, bo reakcja Maillarda zachodzi bardziej intensywnie w gęstym zacierze. Chmielenie - o 15-20% więcej, niż dla "typowego" BLG. Zresztą, to możesz ustalić sam po pierwszej warce. Plusem jest szybkie chłodzenie - ja dolewałem wodę z PET, bliską 0C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się