dziadek Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Tak cicho na forum,brak tematu,problemu itd......Odezwijcie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Odezwijcie się. Hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 No jakoś się cicho zrobiło, to fakt Za ładnie i ciepło na zewnątrz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Ciepło i wszyscy degustują swoje dzieło. Tak trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Nudzicie się? To zaraz wyszukam cos ciekawego w sieci do przedyskutowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Nudzicie się? To zaraz wyszukam cos ciekawego w sieci do przedyskutowania Szukaj szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 No i CODER znalazł. A do DZIADKA pytanie czy już wymyśliłeś ten własny przepis na nowe piwko. Może skorzystałeś z gotowego przepisu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Pierwszy raz będę warzył piwo wg mojej receptury/a może nie moja/. Słód pilznerski-6kg Słód Carapils-0,25 kg Słód karmelowy -0,25kg chmiel aromatyczny-50g chmiel gorzki-50g drożdże Safale US-05 i tu mam do wyboru,albo dodać miodu ok.0.5 kg /żona lubi słodkie piwa//albo bez miodu tylko dodać 15 dkg imbiru.Z tego ma być 40 l piwa.Proszę o jakieś sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 miodu ok.0.5 kg /żona lubi słodkie piwa//albo bez miodu tylko dodać 15 dkg imbiru.Z tego ma być 40 l piwa.Proszę o jakieś sugestie. Dodanie miodu nie spowoduje słodkości piwa, zerknij tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 a co tu pisać. Zabieram się za remont kupionego mieszkania. Jedna rzecz mnie martwi (z dziedziny piwowarstwa). Nie będę miał piwnicy, więc z przechowywaniem będzie kłopot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Tak jest.Miód może zwiększyć zawartość alkoholu,może mieć zapach miodu ale nie słodkość.Będe warzył bez miodu i imbiru.Zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Przy tej ilosci słodu mnie wychodzi przy 25 litrach brzeczki ok 16-18 blg. Jak chcesz zrobić słodkie piwo to musisz dodać laktozy. Miód jak już słusznie zauważyłeś nie osłodzi tego piwka tylko trochę da aromatu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 i tu mam do wyboru,albo dodać miodu ok.0.5 kg /żona lubi słodkie piwa//albo bez miodu tylko dodać 15 dkg imbiru.Z tego ma być 40 l piwa.Proszę o jakieś sugestie. Słodkie piwo najłatwiej uzyskać przez duży dodatek słodów karmelowych i słabe nachmielenie. Nie wiem jednak, czy taka niezbalansowansowana słodycz będzie smakowita, raczej piwo będzie ciężkie i mdlące. Jeżeli chcesz zrobić piwo dla kobiet, myślę, ze lepiej pójść w kierunku smaczków kwaskowych, orzeźwiających jak cydr, piwo owocowe (np. malinowe), witbier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Dziękuje za sugestie.Będe warzył normalne bez dodatków,mogę tylko popsuć.A jak chce słodkie to tradycyjnie po polsku-sok wiśniowy do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Dobra decyzja piwo to ma być piwo. A jeżeli ktoś chce zepsuć smak piwa to doleje sobie soku np wiśniowego. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się