Skocz do zawartości

Cukry resztkowe


Czorling

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Czorling napisał:

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

Pirosiarczyn potasu w odpowiedniej ilości wybije drożdże, ale pytanie o co chodzi z cukrami resztkowymi? Jeśli piwo jest dofermentowane to raczej nic się nie stanie, ale nie wiem do końca jakie są metody w większych browarach. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Czorling napisał:

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

Dziwny Browar, na etykiecie to napiszecie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boicie się dzikusów czy o co chodzi?

BTW pytanie o element procesu produkcyjnego w browarze, zadawane na forum piwowarów domowych, w podforum piaskownica - proszę zdradź, jaki to browar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Czorling napisał:

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

 

Po tym co napisales wnioskuje, ze nie macie filtracji, pasteryzacji oraz zbytniej mozliwosci zmieszania kilku tankow.

Piwo o zbyt duzej zawartosci cukrow resztkowych a zbyt malej ilosci alkoholu jest poddatne na infekcje, wiec zapewne twoj "glowny piwowar" chce tego uzyc jako konserwant.

Czy jest to dozwolone nie mam pojecia, ale obowiazek wypisania tego na etykiecie napewno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kazdego po trochu.

Nie ograniczalbym sie do stwierdzenia ze sa tylko browary rzemieslnicze albo koncerniaki. Miedzy tym masz jeszcze wiele roznych opcji.

Mniejsza z tym nie robmy offtopu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.