Koora Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Piwo domowe warzenie warzenia worek filtracyjny worek do parzenia z wiele rozmiarów dla wszystkich ziarna piwo domowej roboty Brewerhttps://a.aliexpress.com/_vOOGaN Worek 45x50 Zrobione na nim około 40 warek , zasypy po 7,5kg podgrzewanie na gazie mieszanie łygą. Wyciskanie poprzez skręcenie aż podczas wyciskania pękł ale jest wart polecenia. Torebka z dużym ziarnem/pojemnik na doniczki-biab-brew w torbie (z 25mm poliestrową taśmą)https://a.aliexpress.com/_vVaBnT Kupiłem tą bo niby od dobrego sprzedawcy, myślałem że będzie wytrzymała.... Zrobiłem w niej jedna warkę i do śmietnika, puściła na szwach od taśmy wzmacniającej. Rozpruł się worek. Ale dzięki większym oczkom niż poprzednia szybciej obciekała warka. Zasypu było 7.5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Wytrzymałośc worków zależy pewnie w znacznej mierze ile słodu sie pakuje i jak bardzo sie je tarmosi. Zazwyczaj robię do 6kg, raz zrobiłem 7,5 kg i wtedy miałem strach podnosić. Worek 1 40X45 Sprawował się nieźle, nic za bardzo się nie rozchodziło ale przygrzałem go przez byt silne podgrzewanie, do tego sznurki do ściagania lubiły się chować. Worek 2 Pasy bardzo fajne, jeżeli chodzi o podnoszenie i podczepiania do karabińczyka ale faktycznie szwy na tasmach się rozchodzą i słód gdzieś tam włazi w złożony materiał. Do tego ma stożkowate dno i kiepsko się układał w garnku. Worek 3 40X47 Zaszalałem i mam nadzieję, że ten będzie jakościowo lepszy. Pierwsza warka w nim za dwa dni więc sie okaże. Komentarz po dwóch warkach: Worek najmocniejszy z tych co miałem do tej pory, wygodny w używaniu. "Oczka" siatki ma 210 mikronów i znaczna część mąki z mielenia słodu przechodzi do fermentora przy moim sposobie przelewania, czyli do ostatniej kropli. Mam wrażenie, że z tego powodu w Alcie czuje jakieś cierpkie/ziarniste posmaki, dlatego do tego worka będę mielił grubiej. Skoro już o workach to anglojezyczne fora twierdzą, że najlepsze są worki o wielkość "oczek" 150-200 mikronów. Nie targam wora zbyt mocno, do wyciskania używam takich termoodpornych rękawic Termoodporne rękawice Edytowane 28 Grudnia 2022 przez CERNUNNOS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Uuuuuu zaraz się zleci banda miłośników straty czasu, dla której tylko filtracja przez młóto jedyną prawilną i nie przetłumaczysz im inaczej, dam emotkę na końcu, żeby nie wzięli na poważnie Ja kupiłem jakiegoś worasa noname'a z allegro za 6 dych ze trzy lata temu i worek to był najlepszy w moim piwowarskim życiu pomysł, do dzisiaj żyje i służy, oczywiście powoli się zaczyna rozdzierać, ale na siebie już zarobił i jeszcze posłuży. Prawdę powiedziawszy to wszystkie te worki ze sklepów są przepłacone jak cholera i za te kwoty można u krawcowej narobić ze dwa, trzy wory i to jeszcze na wymiar, co skutecznie uczyniłem. Co do wytrzymałości jest prosty patent - drugi worek założyć na pierwszy, może być z większymi oczkami. Jeden wkładamy w drugi (niekonicznie podczas zacierania), ale przy filtracji i mamy wzmocnioną konstrukcję, której szybko nie zajedziecie raczej. Można śmiało go wtedy wyciskać. Co do rozmiarów oczek - nie ma to większego znaczenia dopóki worek zatrzymuje młóto bo do tego ma służyć, a czy będzie tyle czy tyle mikronów - i tak osad przeleci przez te oczka (i co z tego?). Co do ilości słodu - zdarzyło mi się 7kg, ale raczej to nie byłoby zdrowe na dłuższą metę dla worka, więc nie zacieram w worku tylko przenoszę zacier do wiadra z wyścielonym workiem i najpierw wysładzam połowę młóta i potem drugą, przy czym wysładzaniem w sensie klasycznym bym tego nie nazwał - po prostu przepłukuje to porządnie wodą do wysładzania, mieszam i wór do góry, i wyciskam aż się nie poparzę, albo łapy mi nie odpadną. I nie, nie ma żadnych tanin, mętności w gotowym piwie czy czego tam jeszcze, dopóki pilnuje się ph wysładzanej wody. Pozdrawiam wszystkich BIABowców. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez lechu555 buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 1 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Co do rozmiarów oczek to sie nie zgodzę, że nie mają znaczenia. Pierwsze moje podejście do BIAB to była firana upięta na garnku i miała dosyć spore oczka a że mielę słody na mąkę to cześć tego się przecisneła. Oczywiście potem to i tak osiadło w czasie fermentacji i piwo było klarowne ale staram się na ten etap nie wrzucać niepotrzebnych rzeczy. Z kolei za małe oczka utrudnią odciekanie z wora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 6 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 W dniu 1.09.2022 o 22:23, CERNUNNOS napisał: mielę słody na mąkę to cześć tego się przecisneła. Oczywiście potem to i tak osiadło w czasie fermentacji i piwo było klarowne ale staram się na ten etap nie wrzucać niepotrzebnych rzeczy. Z kolei za małe oczka utrudnią odciekanie z wora. Cześć. Czyli jednak ostatecznie te oczka nie mają aż tak wielkiego znaczenia w kontekście późniejszej klarowności itd Sam chce też przejść na firanę bo mi to ociekanie niepotrzebnie zabiera czas , jak podnosze worasa to trochę to trwa jak się sprawy nie pogoni. Dla mnie może sobie przejść wszystko do brzeczki poza młótem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Zacząłem się rozglądać za materiałem na wór. Jak to się nazywa? Chyba Nylonowa była by najlepsza? Czy może poliester wystarczy by móc podgrzewać gar na gazie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Jaki by nie był, to lepiej, żeby nie dotykał dna przy podgrzewaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 W dniu 7.09.2022 o 06:12, Koora napisał: Zacząłem się rozglądać za materiałem na wór. Jak to się nazywa? Chyba Nylonowa była by najlepsza? Czy może poliester wystarczy by móc podgrzewać gar na gazie? Woal to się nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Woal to często poliester, lub jego mieszanka z bawełną, nylon jest najbardziej odporny i wytrzymały. Edytowane 23 Listopada 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 W dniu 23.11.2022 o 21:00, fotohobby napisał: Woal to często poliester, lub jego mieszanka z bawełną, nylon jest najbardziej odporny i wytrzymały. Prawdę powiedziawszy nie znam się, po prostu kiedyś usłyszałem, że ludzie w firankach warzą to od razu skojarzyło mi się z woalem, ale dobrze wiedzieć, że nylon też się nadaje. Nada się wszystko co w takich temperatuach nie odda czegoś szkodliwego do wody i fizycznie wytrzyma ciężar słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się