Skocz do zawartości

Festiwal Piwowarów 2011 / IX Konkurs Piw Domowych - spekulacje


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie wytrzymam do połowy pażdziernika, pozgadujmy kategorie na tegoroczny Żywiec:

 

Na pewno będzie :

 

1. Porter bałtycki - bo jest zawsze

2. Kolsch, bo http://www.piwo.org/forum/p28142-19-10-2009-22-08-50.html#p28142

 

teraz zgadujmy pozostałe 4:

 

jasny lager - dortmunder albo wiedeński, choć myślę, że nie będzie, bo jest już kolsch

ciemny lager - dunkel albo schwarzbier

brytyjskie - może być jakieś lekkie szkockie, NEBA, Bitter

belg - blond, quadrupel, biere de garde

stout - owsiany albo RIS

pszeniczne - wyczerpane

 

Ja stawiam na:

 

Monachijskie ciemne

Szkockie ale 60/-

Blond ale

Russian Imperial Stout

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ja też coś próbowałem wydedukować i zaplanować sobie warzenie na sezon (może nie tyle pod kątem konkursów choć wystawię na pewno, ale kontynuacja jazdy po stylach):

 

- Lite American Lager

- Vienna Lager

- Schwarzbier

- Kölsch

- Altbier

- American Amber Ale

- Baltic Porter

- Russian Imperial Stout

- Belgian Dubbel

- Belgian Dark Strong Ale

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja słyszałem, że porter bałtycki jest już dojść rozpoznawalnym i rozpowszechnionym piwem (wiele browarów ma go w ofercie) zatem ma zaniknąć.

Jako, że ostatnio dojść dużo kwasów wychodzi może pojawi się berliner weisse. :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też się pokuszę na drobną spekulację :ble:

W tym roku strzelam:

 

- porter bałtycki

- dortmunder / german pils - ale stawiam na dortmundera

- robust porter / russian imperial stout - stawiam na RIS

- belgian blonde - (quadrupel i biere de garde moim zdaniem byłyby nieporozumieniem z racji tego, że nie zdążyłyby należycie odleżakować do czerwca),

- alt / koelsch - stawiam na alta, bo jedno jasne już będzie,

- szóstej kategorii nie próbuje strzelać

 

PS. Jest jedna "niewyczerpana" pszenica - american wheat.

PPS. Ciekaw jestem, kiedy wejdą amerykańskie kategorie? W końcu mają parę oryginalnych stylów.

PPPS. Ciekaw jestem kiedy wejdą kategorie piw specjalnych - owocowych, albo takich, w których oceniana będzie oryginalność pomysłu, pijalność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czes powiedział kiedyś, że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy. Również to potwierdza Pieron wcześniej. moje typy to

mimo wszystko lubiany

nr 1 porter bałtycki

RIS

grodziskie

alt

monachijskie ciemne

tripel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czes powiedział kiedyś, że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy.

Cieszę się, piwowarzy domowi doszli już do takiej maestrii w robieniu portera, że nie ma co nawet próbować się wciskać w tą konkurencję. Nie jest to zresztą mój ulubiony smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czes powiedział kiedyś' date=' że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy.[/quote']

Cieszę się, piwowarzy domowi doszli już do takiej maestrii w robieniu portera, że nie ma co nawet próbować się wciskać w tą konkurencję. Nie jest to zresztą mój ulubiony smak.

Mój jest jak najbardziej. Ale w tegorocznej edycji konkursu się nie załapał - był trudno pijalny. Ale na Słowacji smakował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda jak by nie było już porteru bałtyckiego. Ja osobiście robię to piwo od kilku lat z rzędu i bardzo mi odpowiadała ta kategoria.

Po za tym jest to faktycznie nasz narodowy skarb piwowarski i moim zdaniem dobre jest, że ta kategoria jest co roku w największym polskim konkursie.

Moje typy na przyszły rok:

1. Porter bałtycki

2. Dortmunder

3. Koelsch

4. Tripel/Blonde Ale

5. Munich Dunkel

6. nie wiem, pewnie jakieś brytyjskie ale

 

Może jakiś zakład? Kto trafi najwięcej kategorii ?? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje typy się trochę powtarzają ale wrzucę i ja:

1. Porter Bałtycki - szkoda by było gdyby go nie było. ew. jeśli go nie będzie to w zamian Russian Imperial Stout.

2. Koelsch - tak jak Coder napisał w pierwszym poście. :D

3. coś belgijskiego: stawiam na Blonde.

4. coś angielskiego: Porter angielski. Ew. IPA.

5. coś lekkiego. Stawiam na... Lite American Lager. Albo może Scottish Light 60/-

6. coś "wynalazkowego": Berliner Weisse albo może Lambic?

 

A konkursik kto więcej trafi? No pewnie. ;)

 

Edit: z belgijskich Dubbel już był - zmieniłem na Blonde.

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dubbel i Tripel już były, to zmniejsza ich szanse. Ale może jeszcze być Duvel - Golden Strong Ale.

No fakt nie zauważyłem że dubbel był w 2006 roku. Myślę, że to zmniejsza jego szanse w tym roku do zera. No to to dubbela skreślam i stawiam na Blonde.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe szanse:

5. Rauchbier - był w 2006 oku

6. Tripel - był w 2006 roku.

 

Edit: chociaż kto powiedział, że nie może być stylu który już był? Za parę lat będą musiały się zacząć powtarzać...

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to mają być style, które w jakiś sposób należy propagować (a tak pewnie było z porterem) to nie mogą to być wydumane typy czy amerykańskie wersje.

 

1. porter

2. wędzone

3. kolońskie

4. wiedeńskie

5. dubbel

6. IPA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I po temacie:

1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg)

2. Belgijskie Złote Ale (16-19 °Blg)

3. Lager Wiedeński (12,5 -14 °Blg)

4. Bohemskie Ciemne (11-12,5 °Blg)

5. Kolońskie (11-12 °Blg)

6. Szkockie Ale 70/- (8,5-10 °Blg)

 

cytat ze strony PSPD

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę' date=' że dla mnie też się coś znalazło :beer: Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam :tort:[/quote']

a ja się przymierzam żeby je niedługo rozlać :beer:

Ile takie piwo powinno leżakować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.