coder Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Już nie wytrzymam do połowy pażdziernika, pozgadujmy kategorie na tegoroczny Żywiec: Na pewno będzie : 1. Porter bałtycki - bo jest zawsze 2. Kolsch, bo http://www.piwo.org/forum/p28142-19-10-2009-22-08-50.html#p28142 teraz zgadujmy pozostałe 4: jasny lager - dortmunder albo wiedeński, choć myślę, że nie będzie, bo jest już kolsch ciemny lager - dunkel albo schwarzbier brytyjskie - może być jakieś lekkie szkockie, NEBA, Bitter belg - blond, quadrupel, biere de garde stout - owsiany albo RIS pszeniczne - wyczerpane Ja stawiam na: Monachijskie ciemne Szkockie ale 60/- Blond ale Russian Imperial Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Ja też coś próbowałem wydedukować i zaplanować sobie warzenie na sezon (może nie tyle pod kątem konkursów choć wystawię na pewno, ale kontynuacja jazdy po stylach): - Lite American Lager - Vienna Lager - Schwarzbier - Kölsch - Altbier - American Amber Ale - Baltic Porter - Russian Imperial Stout - Belgian Dubbel - Belgian Dark Strong Ale Edytowane 30 Września 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzealnik Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Północne-olsztyńskie typy to: 1. Porter, 2. Dunkelweizen, 3. Mai Bock, 4. Koelsch 5. IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 A ja słyszałem, że porter bałtycki jest już dojść rozpoznawalnym i rozpowszechnionym piwem (wiele browarów ma go w ofercie) zatem ma zaniknąć. Jako, że ostatnio dojść dużo kwasów wychodzi może pojawi się berliner weisse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Ja też się pokuszę na drobną spekulację W tym roku strzelam: - porter bałtycki - dortmunder / german pils - ale stawiam na dortmundera - robust porter / russian imperial stout - stawiam na RIS - belgian blonde - (quadrupel i biere de garde moim zdaniem byłyby nieporozumieniem z racji tego, że nie zdążyłyby należycie odleżakować do czerwca), - alt / koelsch - stawiam na alta, bo jedno jasne już będzie, - szóstej kategorii nie próbuje strzelać PS. Jest jedna "niewyczerpana" pszenica - american wheat. PPS. Ciekaw jestem, kiedy wejdą amerykańskie kategorie? W końcu mają parę oryginalnych stylów. PPPS. Ciekaw jestem kiedy wejdą kategorie piw specjalnych - owocowych, albo takich, w których oceniana będzie oryginalność pomysłu, pijalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czes powiedział kiedyś, że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy. Również to potwierdza Pieron wcześniej. moje typy to mimo wszystko lubiany nr 1 porter bałtycki RIS grodziskie alt monachijskie ciemne tripel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czes powiedział kiedyś, że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy. Cieszę się, piwowarzy domowi doszli już do takiej maestrii w robieniu portera, że nie ma co nawet próbować się wciskać w tą konkurencję. Nie jest to zresztą mój ulubiony smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czes powiedział kiedyś' date=' że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy.[/quote']Cieszę się, piwowarzy domowi doszli już do takiej maestrii w robieniu portera, że nie ma co nawet próbować się wciskać w tą konkurencję. Nie jest to zresztą mój ulubiony smak. Mój jest jak najbardziej. Ale w tegorocznej edycji konkursu się nie załapał - był trudno pijalny. Ale na Słowacji smakował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Szkoda jak by nie było już porteru bałtyckiego. Ja osobiście robię to piwo od kilku lat z rzędu i bardzo mi odpowiadała ta kategoria. Po za tym jest to faktycznie nasz narodowy skarb piwowarski i moim zdaniem dobre jest, że ta kategoria jest co roku w największym polskim konkursie. Moje typy na przyszły rok: 1. Porter bałtycki 2. Dortmunder 3. Koelsch 4. Tripel/Blonde Ale 5. Munich Dunkel 6. nie wiem, pewnie jakieś brytyjskie ale Może jakiś zakład? Kto trafi najwięcej kategorii ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Moje typy się trochę powtarzają ale wrzucę i ja: 1. Porter Bałtycki - szkoda by było gdyby go nie było. ew. jeśli go nie będzie to w zamian Russian Imperial Stout. 2. Koelsch - tak jak Coder napisał w pierwszym poście. 3. coś belgijskiego: stawiam na Blonde. 4. coś angielskiego: Porter angielski. Ew. IPA. 5. coś lekkiego. Stawiam na... Lite American Lager. Albo może Scottish Light 60/- 6. coś "wynalazkowego": Berliner Weisse albo może Lambic? A konkursik kto więcej trafi? No pewnie. Edit: z belgijskich Dubbel już był - zmieniłem na Blonde. Edytowane 1 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Dubbel i Tripel już były, to zmniejsza ich szanse. Ale może jeszcze być Duvel - Golden Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Dubbel i Tripel już były, to zmniejsza ich szanse. Ale może jeszcze być Duvel - Golden Strong Ale. No fakt nie zauważyłem że dubbel był w 2006 roku. Myślę, że to zmniejsza jego szanse w tym roku do zera. No to to dubbela skreślam i stawiam na Blonde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 1. Porter 2. Koelsch 3. Blonde belgijski 4. Southern English Brown 5. Rauchbier 6. Tripel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Małe szanse: 5. Rauchbier - był w 2006 oku 6. Tripel - był w 2006 roku. Edit: chociaż kto powiedział, że nie może być stylu który już był? Za parę lat będą musiały się zacząć powtarzać... Edytowane 1 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Jeśli to mają być style, które w jakiś sposób należy propagować (a tak pewnie było z porterem) to nie mogą to być wydumane typy czy amerykańskie wersje. 1. porter 2. wędzone 3. kolońskie 4. wiedeńskie 5. dubbel 6. IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Już chyba powoli się zbliża pora ogłoszenia kategorii?? W tamtym roku było już wiadomo, trochę się niecierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 I po temacie: 1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg) 2. Belgijskie Złote Ale (16-19 °Blg) 3. Lager Wiedeński (12,5 -14 °Blg) 4. Bohemskie Ciemne (11-12,5 °Blg) 5. Kolońskie (11-12 °Blg) 6. Szkockie Ale 70/- (8,5-10 °Blg) cytat ze strony PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Jeżeli policzyć Bohemskie Ciemne jako zbliżone do Schwarzbier to trafiłem w 4 piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Fajne style. Wszystkie mi pasują poza RIS i Bohemskim Ciemnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 i niema portera bałtyckiego. No cóż trzeba zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Widzę, że dla mnie też się coś znalazło Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Fajne style. Wszystkie mi pasują poza RIS i Bohemskim Ciemnym Mnie nie pasuje tylko ten szkocki sikacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Widzę, że dla mnie też się coś znalazło Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam a ja się przymierzam żeby je niedługo rozlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Widzę' date=' że dla mnie też się coś znalazło Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam [/quote']a ja się przymierzam żeby je niedługo rozlać Ile takie piwo powinno leżakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 warzyłem je 4 września i jeszcze nie rozlałem, ale już niedługo może się uda. A ile potem w butelkach? aż będzie dobre, na pewno dodam T-58 do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się