Gluchy Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Witam wszystkich Jako że nie mam zbyt dużo czasu na poszukiwania (do piątku muszę mieć go u siebie) poszukuję brewkitu do ekstraktu słodowego z poniższego linku: LINK Podczas zakupu zrobiłem się w jajo i nie spojrzałem dokładnie co kupuję... Zrobiłem na nim Czech Pilsnera z UKBrew i po pierwszej degustacji już wiem że to nie będzie zbyt dobre połączenie (uznałem że spróbuję co z tego wyjdzie i tak się wypije). Chciałbym uwarzyć coś co się nie będzie gryzło z kolorem i smakiem tego ekstraktu i dodatkowo da się się to wypić. Ewentualnie jakiś inny pomysł jak wykorzystać pozostałem około 10kg tego cholerstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Jak to gotujesz to kup chmiel i wrzuć w jakiejś skarpecie abyś nie musiał filtrować.A jak puszki to musi być ekstrakt nachmielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 8 godzin temu, Gluchy napisał: Witam wszystkich Jako że nie mam zbyt dużo czasu na poszukiwania (do piątku muszę mieć go u siebie) poszukuję brewkitu do ekstraktu słodowego z poniższego linku: LINK Podczas zakupu zrobiłem się w jajo i nie spojrzałem dokładnie co kupuję... Zrobiłem na nim Czech Pilsnera z UKBrew i po pierwszej degustacji już wiem że to nie będzie zbyt dobre połączenie (uznałem że spróbuję co z tego wyjdzie i tak się wypije). Chciałbym uwarzyć coś co się nie będzie gryzło z kolorem i smakiem tego ekstraktu i dodatkowo da się się to wypić. Ewentualnie jakiś inny pomysł jak wykorzystać pozostałem około 10kg tego cholerstwa. A co było z tym nie tak? P.S. gdybyśmy nie byli w Polsce moglbys przedestylowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 9 godzin temu, INTseed napisał: Jak to gotujesz to kup chmiel i wrzuć w jakiejś skarpecie abyś nie musiał filtrować. A jak puszki to musi być ekstrakt nachmielony. Tyle to wiem. Wolałbym puszkę bo do gotowania to jeszcze nie mam możliwości. A jak chmiel to jaki dać żeby to było choć trochę pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Mówisz o piwie, uznajesz je za niepijalne, nie mówisz dlaczego i szukasz pomocy w uczynieniu pijalnym kolejnego. Czyli użytkownicy mają zgadnąć co jest nie tak z Twoim piwem i pomóc Ci je ulepszyć. W czym jest problem? Opisz go. Kwaśność, zaklajanie, szorstkość smaku... W mojej ocenie "na ślepo" ten baniak będzie Ci służył jeszcze wiele lat jako dodatek podbijający BLG i przyciemniający piwo a nie jako baza do czegokolwiek, ale strzelam na oślep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 3 godziny temu, Gluchy napisał: Tyle to wiem. Wolałbym puszkę bo do gotowania to jeszcze nie mam możliwości. A jak chmiel to jaki dać żeby to było choć trochę pijalne? To Ty zrobiłeś 'piwo' z samego ekstraktu? Przefermentowałeś brzeczkę bez dodatku chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 10000 ebc to chyba najbardziej barwiący z barwiących ekstraktów, z tego nie robi sie piwa!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 5 minut temu, anteks napisał: 10000 ebc to chyba najbardziej barwiący z barwiących ekstraktów, z tego nie robi sie piwa!!! Ale przecież w opisie na allegro jest tak napisane ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 21 minut temu, Suchejroo napisał: Ale przecież w opisie na allegro jest tak napisane ????? To ekstrakt dla piekarni dodawany by przyciemnić pieczywo które ma udawać graham/żytnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 11 minut temu, anteks napisał: To ekstrakt dla piekarni dodawany by przyciemnić pieczywo które ma udawać graham/żytnie No ale ja to rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 20.09.2022 o 13:26, Suchejroo napisał: No ale ja to rozumiem I ja też to rozumiem. Gdybyś przeczytał dokładnie mój pierwszy post to byś Kolego zauważył że "zrobiłem się w jajo" i dokładnie nie spojrzałem co kupuję, ale nie ma problemu sam coś pomyślałem i zrobiłem z tego jakiś piwny wynalazek, który za 3 tygodnie przejdzie pierwszą degustację - wczoraj trafił do butelek. Przy okazji była pierwsza próba uwarzenia czegoś z ekstraktu niechmielonego Narazie nie będę pisał co dokładnie z tego zrobiłem, dopiero przy pierwszej degustacji. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Gluchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gluchy Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Wszystkie moje próby wyszły tragicznie... Jakoś da się to wypić ale pojawiają się rewolucje w jelitach... Całość lada dzień trafi spowrotem do fermentora, dodam drożdże gorzelnicze plus trochę cukru i będę robił wódkę z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się