BeerZone Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Sprzedałem swój dotychczasowy sprzęt. I zaczynam się rozglądać za nowym większym bardziej zautomatyzowanym. I dlatego ten temat, a mianowicie co polecacie? Robić znowu samemu - aczkolwiek długo trwało doszlifowanie i wogóle wykonanie. Czy kupić jakiś gotowy system? A jak tak to jaki? Bardziej jestem przekonany do gotowego sprzętu tylko jakiego? Jedyny problem to taki żeby był jak najmniej pochłaniający miejsca w domu :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczawiosław Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Kociołek automatyczny. Klarstein, Coobra, Grainfather, Brew Monk i wiele innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 2 minuty temu, szczawiosław napisał: Kociołek automatyczny. Klarstein, Coobra, Grainfather, Brew Monk i wiele innych Coś takiego znalazłem. Tylko czy to dobry sprzęt? Czy ktoś na nim warzy? Może jakieś plusy i minusy. Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 PRO V.3 50L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Ja warze na Coobra CB5 ale wersja stara, w zasadzie jest spoko i można poszukać używki. Podstawa to nie zrażać się na początku bo to wszytko jest nieco dziwne, np brak kontroli wysładzania. Brewness liczy ile wody trzeba do wysładzania i tyle zazwyczaj wystarcza. Podstawa to przelicznik wody do zacierania 4.0:1 lub 4.3:1. Wydłużone zacieranie do 90 minut. Zaś do filtracji brzeczki polecam rękaw winiarski. Bez zadnych modyfikacji śrubuje 70%-80% wydajności liczonej przez brewness. Zacieram około 8 kg słodu. Popełniłem przeglądowy artykuł opisujący Coobre, możesz się zapoznać https://3barylki.pl/2022/09/20/automatyczny-kociolek-zacierny-coobra-cb5-czy-warto-kupic-poznajcie-moja-opinie/ zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 28 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Ja warze na Coobra CB5 ale wersja stara, w zasadzie jest spoko i można poszukać używki. Podstawa to nie zrażać się na początku bo to wszytko jest nieco dziwne, np brak kontroli wysładzania. Brewness liczy ile wody trzeba do wysładzania i tyle zazwyczaj wystarcza. Podstawa to przelicznik wody do zacierania 4.0:1 lub 4.3:1. Wydłużone zacieranie do 90 minut. Zaś do filtracji brzeczki polecam rękaw winiarski. Bez zadnych modyfikacji śrubuje 70%-80% wydajności liczonej przez brewness. Zacieram około 8 kg słodu. Popełniłem przeglądowy artykuł opisujący Coobre, możesz się zapoznać https://3barylki.pl/2022/09/20/automatyczny-kociolek-zacierny-coobra-cb5-czy-warto-kupic-poznajcie-moja-opinie/ Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Jesli masz nieco wiekszy budzet i warzysz standardowe warki to zakupu Grainfathera nie bedziesz zalowal. Do tego warto doinwestowac we wszystkie dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grober75 Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Jak duże warki planujesz ? Jeżeli lubisz często i standardowo to kociołek 30l wystarczy. Jeżeli chciałbyś duże i przy jednym warzeniu robić sobie różne chmielenia na zimno i różne drożdże to polecam 50+. Z dużych fajny jest G70. Problem tylko czy będziesz miał zawsze kogoś do pomocy aby wytargać kosz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Godzinę temu, grober75 napisał: Jak duże warki planujesz ? Jeżeli lubisz często i standardowo to kociołek 30l wystarczy. Jeżeli chciałbyś duże i przy jednym warzeniu robić sobie różne chmielenia na zimno i różne drożdże to polecam 50+. Z dużych fajny jest G70. Problem tylko czy będziesz miał zawsze kogoś do pomocy aby wytargać kosz. Planuje do 50 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grober75 Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Jeżeli do 50 l to chyba tylko Klarstein miał kocioł 60l. 50 l to nietypowy wolumen a pojemność kotła 30, 40 czy 70 nie oznacza że tyle możesz mieć brzeczki. Zawsze minusujesz przynajmniej 8 do 10 l z tej pojemności. Mi np w G70 standardowo wychodzi ok 60 l brzeczki do fermentacji. Z tańszego jest coś takiego : https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Male-AGD/Kotly-warzelne/Brauheld-Pro-kociol-do-produkcji-brzeczki-3300-W-70-l-30-100-C-pompa-cyrkulacyjna-stal-szlachetna.html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się