OLINKA Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam !!! Niektórzy podobno z powodzeniem używają woreczków śniadaniowych. Myślę, że możesz je zastosować tylko może ze dwie warstwy. Polecam zakup do tego rodzaju wyrobów folii celulozowej która można kupić tutaj : http://www.wyroby-domowe.pl/folia-szynkowarow-c-75.html ponadto można tam kupić różne osłonki do wędlin których nie trzeba wędzić, przyprawy m.in. peklosól, sól wędzonkową którą można dodać do wyrobu a która da smak wędzonki. A wczoraj robiłam szyneczkę ale tym razem w czosnku i ziołach prowansalskich. Super w smaku. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo503 Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Dzięki za info ,osłonki kupiłem w Częstochowie, a jeszcze jedno -czy do solanki w której moczysz schab albo szynkę dodajesz jakieś przyprawy ?.Czy tylko przed parzeniem obtaczasz w ziołach i to wystarczy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam !!! W zasadzie do solanki do schabu nie daję nic. Szynkę robię tak samo jak do wędzenia czyli gotuję wodę z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego , liściem laurowym i kilkoma ząbkami czosnku do tego peklosul i tym wywarem też nastrzykuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) coś mi się net popsuł, więc post jest poniżej, kompletny ze zdjęciami. Edytowane 21 Listopada 2010 przez adanjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 a oto i moje wędlinki według przepisu i sugestii Marzeny. Jeszcze raz dzięki za szybkie i dobre wsparcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Cześć Adanjan, super wyżerka Gratulacje - jesteś bardzo pojetnym uczniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 adanjan mojemu mężowi szczególnie podoba się zdj. nr 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Cześć Golonka mielona, parzona w szynkowarze. Mięso zmielone i peklowane 2h z dodatkiem 200 ml wody w temperaturze pokojowej, po tym czasie dodane przyprawy, pieprz, czosnek, kminek. Następnie upchane do woreczka i do szynkowaru. Parzenie w 74°C przez 5h, temperatura utrzymywana przez mój termometr (czyli bezobsługowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 bielok super , a ogóreczki też własnej roboty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Bielok, pięknie Ci to wyszło, jako, że Marzena nie zarzuciła nic nowego w wątku do zrobienia a z chęcią wypróbowałbym coś kolejnego więc może w tym tygodniu na warsztat pójdzie Twój przepisik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 U mnie w tym tygodniu było wędzone. Postaram się w najbliższych dniach zaprezentować wam coś do chlebka bez wędzenia. Pozdrawiam Marzena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Postaram się w najbliższych dniach zaprezentować wam coś do chlebka bez wędzenia to może tym razem coś pieczonego? Moja kochana żona zakupiła 3 spore kawałki mięsa (szyneczke, karkówkę i schabik) i zamówiła tym razem mięso pieczone. Musimy wypróbować różne rozwiązania przed świętami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Cześć Bielok, pięknie Ci to wyszło, jako, że Marzena nie zarzuciła nic nowego w wątku do zrobienia a z chęcią wypróbowałbym coś kolejnego więc może w tym tygodniu na warsztat pójdzie Twój przepisik To może sprecyzuję - golonka była mielona bez skóry - mięsa miałem 0,72 kg, użyłem 12-13 g peklosoli, ok 2 g pieprzu, pół łyżeczki czosnku granulowanego, czubek łyżeczki kminku. Docisk sprężyny dość słaby. Wydawało mi się że 200 ml wody to za dużo , ale mięsko wchłonęło wodę przy mieszaniu. Po wyciągnięciu z woreczka mięso było w otoczce z galaretki. Myślę że godzinę mogło by się jeszcze spokojnie parzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Jak nie ma nowych zdjęć, to może ja coś zapodam Karkówka z czosnkiem i majerankiem, pokrojona w kostkę około 1cm, w woreczku śniadaniowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Kurcze ludzie smaka mi robicie, a tu nie mam czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 A właśnie, bo już muszę kupić szynkowar Są jakieś lepsze, gorsze? Czym się kierować przy zakupie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Są różne, kwadratowe i podłużne, i okrągłe. Właśnie jest kilka różnych modeli. Są podłużne poziome skrzynki z pokrywą z góry. Te są o tyle fajne, że możesz wkładać kawałki dłuższe poziomo. Np ozory, słoninę, boczek. Okrągłe pionowe też są dobre, ale do mielonek do wsadu w małych kawałkach. Do aluminiowych powinieneś mieć odpowiednie woreczki. Takie szynkowarki były kiedyś w Lidlu po ok 50 zł. Mam takie, ale jakoś nie lubię ich używać. Ja używam osłonek barierowych. Są to osłonki z grubej folii. Nie można w nich wędzić, ale do parzenia nadają się doskonale. I właśnie w takich robię mielonki i kiełbasę golonkową. Edytowane 28 Listopada 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja używam osłonek barierowych. Są to osłonki z grubej folii. Nie można w nich wędzić, ale do parzenia nadają się doskonale. I właśnie w takich robię mielonki i kiełbasę golonkową. Również przymierzam się do użycia tych osłonek. Podobno podczas stygnięcia po parzeniu obkurczają się co daje taki efekt jak sprasowanie mięsa w szynkowarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Idą święta, więc czas najwyższy pomyśleć o schabie parmeńskim. Wszyscy się chwalą gotowym wyrobem, a ja na przekór godzinnym wytworem. Jeszcze jakieś 20 dni i będzie pyszne Edytowane 28 Listopada 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Cześć A właśnie, bo już muszę kupić szynkowar Są jakieś lepsze, gorsze? Czym się kierować przy zakupie ? Ja z racji swojego wrodzonego lenistwa używam kubka ze stali KO z dociętym na wymiar wieczkiem i sprężyny z mojego starego łóżka jako docisk. I trochę drutu miedzianego Oczywiście planuje upgrade na bardziej zaawansowana technologię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) elroy zdecydowanie polecam osłonki do wyrobów. Po pierwsze nie będziesz zmuszony aby zawsze wkład mięsny był w odpowiedniej wadze ( nie dociśniesz wkładu jak będzie za mało ) po drugie cena dobrego szynkowara jest wysoka. Ja już 4 lata robię w osłonkach i jestem zadowolona. Polecam osłonki barierowe które można kupić tu : http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.html lub osłonki poliamidowe które można kupić u tego samego sprzedawcy lub w każdym sklepie zaopatrzenia masarni. Barierowe nie każdy sprzedaje. Ważne jest tylko aby odpowiednio ściśle napełnić osłonkę ( po dwóch - trzech produkcjach sam ocenisz jak ) no i moim zdaniem a sprawdziłam to osobiście temp. parzenia musi być odpowiednia ale to jak coś to pisz na pw a podpowiem Ci jak parzyć. Pozd OSTATNIO Z BRAKU FOLII CELULOZOWEJ UŻYWAM Z POWODZENIEM RĘKAWA FOLIOWEGO DO PIECZENIA. o WIELE TAŃSZY I OGÓLNODOSTĘPNY Edytowane 11 Listopada 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Tutaj mój szynkowar: Puszka ze stali KO, sprężyna od tapicera i trzy śrubki do trzymania wieczka. Puszka kupiona tu: http://www.tadar.com.pl/start.php?ID=grupy&jezyk=polish&grupa=260&one=407&szukana=&ile_razem=43 . Do puszki zawsze trzeba włożyć woreczek (aby soczki nie uciekły). Ale na początek można poeksperymentować z wyrobami w osłonkach barierowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Cześć Sam widzisz Tomku, pole manewru jest dość spore i dla chcącego nic trudnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Idą święta, więc czas najwyższy pomyśleć o schabie parmeńskim. Wszyscy się chwalą gotowym wyrobem, a ja na przekór godzinnym wytworem. Jeszcze jakieś 20 dni i będzie pyszne Hej, powiedz jak to robisz. Pogooglałem trochę i zrobiłem sobie smaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Cześć A ja dwa dni walczyłem z głowizną w słojach. Zepsuł mi sie szybkowar i trzeba było opracować nowa metodę. Jest nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się