sp5 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Hej, powrót po 5 latach na forum i do warzenia , stwierdziłem że zanim odtworzę sprzęt itp i zacznę warzyć ze słodów jak drzewiej bywało , zrobię na początek z brewkitów . Zrobiłem w życiu więcej niż kilkadziesiąt warek, na pewno powyżej 100 , zdarzyła się jakaś infekcja ale nigdy nie miałem takiego przypadku - Brewkit Mangrove Jack's - Irish Red Ale z Gozdawą - po 2 tygodniach na burzliwej 5 blg , przelałem na cichą i po tygodniu zeszło do 4,5- pytanie co z tym zrobić , boję się butelkować, jakie pomysły, czy może mniej glukozy -Coopers English Bitter- zeszlo do 3 na burzliwej po 8 dniach, myślę czy już na cichą czy czekać jeszcze bo boję się że nie zajdzie niżej. Co ciekawe fermentacja w mieszkaniu więc temperatura na pewno powyżej 18, zastanawiam się czy winą nie jest to że fermentatory stały na gresie cały czas , aczkolwiek nie raz kiedyś stały w piwnicy na betonie i co jak co zawsze schodziło do 2 albo i niżej . Pytanie , refermentować , czekać jeszcze , ile glukozy Waszym zdaniem żeby nie strzelało ewentualnie . Piotr sprawdzane było różnymi cukromierzami i wyniki dokładnie takie same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 1. Podaj ekstrakty początkowe 2. Jakie drożdże do bittera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 No i właśnie , niestety nie zmierzyłem początkowych ale robiłem ma 20 litrów więc pewnie było 12 , a co do drożdży że zestawu coopers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Jeśli bitter zszedł do 3 z np. 10-12, to nie jest dziwne. To 4,5 blg przy Irish Red Ale jest bardziej podejrzane, możesz spróbować podnieść temperaturę. Jeśli kiedyś wszystko Ci odfermentowywało do 2 lub mniej to bardzo nisko i wskazuje na prawdopodobieństwo infekcji sprzętu diastaticusami. Większość drożdży odfermentowuje pewnie 70-80%, czyli takie ekstrakty końcowe powinny być typowo z piwa o max 10 blg - chyba że diastaticusy lub coś innego przejadało dekstryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Podnieś temperaturę i odpuść sobie zlewanie na cichą. W przypadku brewkitów (i nie tylko) nie ma ona większego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 tak ale w przypadku IRA musiałem dać cichą ponieważ jest chmielenie na zimno , Bitter widzę że jeszcze chodzi trochę i tutaj się nie boję ale boję się wrzucać 4,5 na refermentację, pytanie czy można przy tak wysokim, ile wtedy dać glukozy ? postawię bliżej grzejnika może coś dojdzie, zasadniczo temperatura fermentacji jest w okolicach 20 stopni ale jak mówię niejedną warkę zrobiłem lata temu, fermentacja była w piwnicy gdzie było max 15 i było wszystko ok, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 W dniu 10.10.2022 o 19:06, Łachim napisał: Jeśli bitter zszedł do 3 z np. 10-12, to nie jest dziwne. To 4,5 blg przy Irish Red Ale jest bardziej podejrzane, możesz spróbować podnieść temperaturę. Jeśli kiedyś wszystko Ci odfermentowywało do 2 lub mniej to bardzo nisko i wskazuje na prawdopodobieństwo infekcji sprzętu diastaticusami. Większość drożdży odfermentowuje pewnie 70-80%, czyli takie ekstrakty końcowe powinny być typowo z piwa o max 10 blg - chyba że diastaticusy lub coś innego przejadało dekstryny. no czyli powinno zejść w przedziale 2,5 - 3,5 , czy 4,5 jest trochę chyba za wysoko , czy czzekać jeszcze ? czy butelkować mniejszą ilością glukozy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Jeśli nie będzie spadać blg za kilka dni po podniesieniu temperatury, to butelkować z normalną ilością glukozy i ewentualnie częściej sprawdzać, czy się nie przegazowuje Przy niedofermentowaniu mniejsza ilość glukozy niewiele pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 10 godzin temu, sp5 napisał: tak ale w przypadku IRA musiałem dać cichą ponieważ jest chmielenie na zimno jak nie odzyskujesz gęstwy, to nie trzeba przelewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się