antc111 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Siema jestem poczatkujący wiec pytania typowego laika. Znalazłem przepis w intrenecie na dobre piwko które z chęcią zrobiłbym sam niestety przepis jest dla mnie nie jasny 1. Po co podgrzać najpierw wodę bez słodu do 70 stopni ? nie mogę wrzucić słodu do wody i podgrzewać ? 2. Nie mam chyba aż tak dużego garnka żeby pomieścił 19.9 litra wody i 5 kg słodu (gotuje niestety na indukcje obawiam się czy nie pęknie od ciężaru) czy nie wygodniej gotować mniejsza ilością wody i wysładzać potem większa aby uzyskać 26l ? 3. Dlaczego musze osiągnąć aż 26.4l brzeczki czy aż tyle będzie strat i "mułu na dnie fermentora (25%) ze zostanie mi tylko 20 l ? 4. Chmielenie na gorąco rozumiem ze w 15 minucie gotowania wrzucić 120g chmielu a łączny czas gotowania to 60 min 5. Chmielenie na zimno - brak informacji kiedy wrzucić chmiel i ile go trzymać 6. Brak informacji ile trzymać na burzliwej ile na cichej oraz jaka temperatura Będę wdzięczny jeżeli będziecie odpowiadać punktami w całości w jednym poście na wszystkie pytania na raz nie zaśmiecając postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) 1. Niektóre enzymy działają w niższych temperaturach (poczytaj o przerwie ferulikowej i białkowej), poza tym podgrzewając ze słodem musisz mieszać, a wody nie przypalisz 2. Generalnie można, ale rozważ w ogóle na początku robienie warek 10l z połowy zestawu - szybciej przećwiczysz proces, a takie problemy odpadają 3. Oprócz wymienionych, weź pod uwagę odparowanie wody w trakcie gotowania 4. Nie, czasy gotowania chmielu podaje się licząc od końca, czyli 15 min oznacza 15 min przed końcem gotowania 5. Po zakończonej fermentacji lub pod sam jej koniec (kiedy pojawi się obręcz z drożdży nad taflą piwa i nie będzie widać aktywności w rurce). Co do czasu, to od tego momentu 7 dni, chociaż ja zwykle trzymam 2-3 dniach, bo potem zaczynają przechodzić bardziej "zielone" aromaty 6. Przy US-05 ja bym zadał w około 16 stopniach i od razu puścił do jakichś 18, po 2-3 dniach może być trochę wyżej i już się raczej nic nie napsuje. Po około 10-14 dniach powinno być po fermentacji, ale lepiej zostawić trochę dłużej. Często radzi się mierzyć ekstrakt po kilku dniach w odstępie 2-3 dni i butelkować, gdy już nie spada. Trzeba tylko uważać, żeby nie zaglądać do wiadra za dużo, bo po pierwsze ryzyko infekcji, a po drugie utlenienia. Dodam, że na taką ilość piwa 1 saszetka to może być trochę za mało, ale zdania są na ten temat różne Edit: na cichą w ogóle lepiej nie przelewać, za to dobrze, gdyby przed butelkowaniem dało się zrobić cold crash z 2-3 dni w lodówce. Edytowane 12 Października 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 30 litrów płynu indukcja wytrzymuje. Przynajmniej moja, pomimo że nie miałem w garnku super równego dna. Było lekko wypukłe co stwarzało dodatkowe ryzyko. Dla pewności jeśli sprawisz sobie garnek z równym dnem będzie idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antc111 Opublikowano 12 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 2 godziny temu, Glabro napisał: 30 litrów płynu indukcja wytrzymuje. Przynajmniej moja, pomimo że nie miałem w garnku super równego dna. Było lekko wypukłe co stwarzało dodatkowe ryzyko. Dla pewności jeśli sprawisz sobie garnek z równym dnem będzie idealnie. no własnie nie jest za prosty, zastosuje rade gotowania połowy 2 godziny temu, Łachim napisał: 1. Niektóre enzymy działają w niższych temperaturach (poczytaj o przerwie ferulikowej i białkowej), poza tym podgrzewając ze słodem musisz mieszać, a wody nie przypalisz 2. Generalnie można, ale rozważ w ogóle na początku robienie warek 10l z połowy zestawu - szybciej przećwiczysz proces, a takie problemy odpadają 3. Oprócz wymienionych, weź pod uwagę odparowanie wody w trakcie gotowania 4. Nie, czasy gotowania chmielu podaje się licząc od końca, czyli 15 min oznacza 15 min przed końcem gotowania 5. Po zakończonej fermentacji lub pod sam jej koniec (kiedy pojawi się obręcz z drożdży nad taflą piwa i nie będzie widać aktywności w rurce). Co do czasu, to od tego momentu 7 dni, chociaż ja zwykle trzymam 2-3 dniach, bo potem zaczynają przechodzić bardziej "zielone" aromaty 6. Przy US-05 ja bym zadał w około 16 stopniach i od razu puścił do jakichś 18, po 2-3 dniach może być trochę wyżej i już się raczej nic nie napsuje. Po około 10-14 dniach powinno być po fermentacji, ale lepiej zostawić trochę dłużej. Często radzi się mierzyć ekstrakt po kilku dniach w odstępie 2-3 dni i butelkować, gdy już nie spada. Trzeba tylko uważać, żeby nie zaglądać do wiadra za dużo, bo po pierwsze ryzyko infekcji, a po drugie utlenienia. Dodam, że na taką ilość piwa 1 saszetka to może być trochę za mało, ale zdania są na ten temat różne Edit: na cichą w ogóle lepiej nie przelewać, za to dobrze, gdyby przed butelkowaniem dało się zrobić cold crash z 2-3 dni w lodówce. 1. ok dzięki 2, ze tez na to nie wpadłem XD 3. A co jak zrobię połowę i po filtracji zostanie mi 11-12 litrów co zrobić z ta reszta butelkować ? 5. Ok czyli nie filtrować i nie przelewać na cicha tylko wrzucić chmiel i przetrzymać te 3 dni a potem butelkować ? 6. Fermentuje w wiadrach z kranikiem wiec zawsze zlewam z kranika do miarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 4 hours ago, antc111 said: Będę wdzięczny jeżeli będziecie odpowiadać punktami w całości w jednym poście na wszystkie pytania na raz nie zaśmiecając postu To może zamiast zaśmiecać forum użyjesz wyszukiwarki? Każde z tych pytań znalazło swoją odpowiedź na forum wielokrotnie. 1. Jak chcesz mieszać cały czas od 20 do 70 stopni to proszę bardzo, ja wolę zostawić wodę i dać jej się nagrzać. 2. Można dać mniej wody, ale nie schodziłbym poniżej 2.5 l/kg słodu 3. 26.4l brzeczki, w zależności od gara będziesz miał 3-4l odparowania, dodatkowo brzeczka kurczy się termicznie o ok.4%, straty z chmielin, starty w fermentorze. 4. Nie, 120g wrzucasz na w 45 min. gotowania. Tak żeby gotował się 15 minut. 5. Napisane jak byk, żeby trzymać 7 dni. Ja bym jednak dał maksymalnie na 3 - po zakończeniu fermentacji burzliwej. 6. US-05 w 15-16 stopniach otoczenia. Nie zlewaj do innego wiadra na cichą jeśli nie planujesz zbierać gęstwy drożdżowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 A przede wszystkim poczytaj najpierw o procesie warzenia, w wiki. Mniej rzeczy Cię będzie potem zaskakiwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się