garot Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Witam, Jutro zamierzam warzyć pierwsze piwo dyniowe i mam pytanie. Używam receptury z książki "Jak warzyć piwo" ale nie znalazłem tam oraz na forum jednej informacji. Chcę dynie upiec i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać już na początek zacierania, jednak czy mogę tą dynie upiec dzień wcześniej i przetrzymać np. w lodówce? czy to musi być tuz przed warzeniem? Chciałbym jutro z rana już warzyć aby nie tracić czasu i dlatego myślałem aby wieczorkiem upiec dynie, czy to ma jakież znaczenie kiedy się ją doda? Czy wszystkie przyprawy które mam drobno zmielone to daję bezpośrednio do gara nie do hopspidera? (z wyjątkiem chmielu na goryczkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Ja piekłem wieczorem i zostawiłem w piekarniku, następnego dnia dodawałem. Przez kilkanaście godzin się nie zepsuje, więc nie widziałem sensu wstawiać do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerPath Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Za pozwoleniem, udziele sie, gdyz temat pokrewny. Czas jakis temu uwidzialo mi sie uwarzyc piwo dynowie. Poki co, plan jest taki, iz ma byc ono gotowe na przelom padziernika/listopada. W miedzyczasie inne zgola projekty kolej swa wyczekuja. Nie odbiegajac od tematu, tak to sobie uwidzialem: Zasyp: 2.5kg Pale Ale, 0.5kg platkow owsianych, 0.3kg slod diastatyczny, 0.3kg Carapils, 1.5k-2kg (sam jeszcze nie wiem dokladnie) puree z pieczonej dyni. Zacieranie infuzyjne, 67°przez 60min, nastepnie mash-out (75° przez 5-10 min). Chmielenie: Lubelski (5,5% AA) - 50g przez 60min. Dodatki w trakcie warzenia: 0.25kg laktozy i 1/3 lyzki cynamonu - przez 15min oraz 1/8 lyzeczki galki muszkatolowej - przez 5 min. Drozdze Saf-Ale S-04. Dodatki na cicha (przed butelkowaniem); 0.25 kg puree z pieczonej dyni + 100ml naparu z 2 ziaren kardamonu. Tak to wyglada (poki co, czysto hipotetycznie). Zapraszam do dyskusji, otwarty na wszelkie uwagi. Cytat Cytat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu 1 minutę temu, BeerPath napisał(a): Dodatki na cicha (przed butelkowaniem); 0.25 kg puree z pieczonej dyni + 100ml naparu z 2 ziaren kardamonu No nie, dynia jest/ ma być źródłem skrobi do konwersji na cukry. Dodanie jej na cichą to nie jest dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerPath Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Pomyslalem o dodaniu przyprawionego, pasteryzowanego puree z dyni na cicha, w celu uwydatnienia ¨dyniowatosci¨ tegoz napitku. Uwazasz, ze to za duzo, czy moze kompletnie irracjonalny pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Mysle że jak dasz same przyprawy bez dyni to i tak nikt się nie pokapuje 😛 Edytowane 15 godzin temu przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 5 godzin temu, BeerPath napisał(a): kompletnie irracjonalny Dyniowość piwa dyniowego z przypraw pochodzi jak pisze wyżej @anteks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi