Skocz do zawartości

Pierwsze piwo dyniowe, pytanie


garot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jutro zamierzam warzyć pierwsze piwo dyniowe i mam pytanie. Używam receptury z książki "Jak warzyć piwo" ale nie znalazłem tam oraz na forum jednej informacji.

Chcę dynie upiec i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać już na początek zacierania, jednak czy mogę tą dynie upiec dzień wcześniej i przetrzymać np. w lodówce? czy to musi być tuz przed warzeniem?

 

Chciałbym jutro z rana już warzyć aby nie tracić czasu i dlatego myślałem aby wieczorkiem upiec dynie, czy to ma jakież znaczenie kiedy się ją doda?

Czy wszystkie przyprawy które mam drobno zmielone to daję bezpośrednio do gara nie do hopspidera? (z wyjątkiem chmielu na goryczkę)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Za pozwoleniem, udziele sie, gdyz temat pokrewny. Czas jakis temu uwidzialo mi sie uwarzyc piwo dynowie. Poki co, plan jest taki, iz ma byc ono gotowe na przelom padziernika/listopada. W miedzyczasie inne zgola projekty kolej swa wyczekuja.

 

Nie odbiegajac od tematu, tak to sobie uwidzialem:

Zasyp: 2.5kg Pale Ale, 0.5kg platkow owsianych, 0.3kg slod diastatyczny, 0.3kg Carapils, 1.5k-2kg (sam jeszcze nie wiem dokladnie) puree z pieczonej dyni.

Zacieranie infuzyjne, 67°przez 60min, nastepnie mash-out  (75° przez 5-10 min).

Chmielenie: Lubelski (5,5% AA) - 50g przez 60min.

Dodatki w trakcie warzenia:

0.25kg laktozy i 1/3 lyzki cynamonu - przez 15min oraz 1/8 lyzeczki galki muszkatolowej - przez 5 min. 

Drozdze Saf-Ale S-04.

Dodatki na cicha (przed butelkowaniem); 0.25 kg puree z pieczonej dyni + 100ml naparu z 2 ziaren kardamonu.

 

Tak to wyglada (poki co, czysto hipotetycznie). Zapraszam do dyskusji, otwarty na wszelkie uwagi.

 

 

 

 

Cytat
Cytat

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, BeerPath napisał(a):

Dodatki na cicha (przed butelkowaniem); 0.25 kg puree z pieczonej dyni + 100ml naparu z 2 ziaren kardamonu

No nie, dynia jest/ ma być źródłem skrobi do konwersji na cukry. Dodanie jej na cichą to nie jest dobry pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.