Przem Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) jakoś słabo mi idzie rozkminianie wody, więc może ktoś wesprze w prostych żołnierskich słowach... taki profil wody z Lidla jak na załączonym obrazku i pytania: 1. do jakich stylów taka woda byłaby dobra, a do jakich zdecydowanie niedobra? 2. co tu dosypać i w jakich ilościach żeby profil wody pasował pod to co robię najczęściej czyli brytyjczyki w szerokim zakresie od bitterów po stouty, w tym piwa o może i brytyjskich korzeniach ale chmielone po amerykańsku jak wszelkie APA, AIPA i generalnie ten kierunek A jakby ktoś podzielił się bardziej rozbudowaną wypowiedzią jak czyta tę etykietę, na co zwraca uwagę, co tu jest kluczowe, a co na marginesie, to będę wdzięczny. Czytałem Palmera o wodzie, ale jakoś mi to nie siadło. Edytowane 24 Października 2022 przez Przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody I po HCO³ ze nadaje się pod piwa ciemne. Przem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) W jakimkolwiek programie do warzenia będziesz miał podane jaki profil wody jest dobry do jakiego stylu. Wpisujesz swój profil bazowy i zasugeruje Ci dodanie odpowiednich soli do jego zmiany. Temat jest zbyt szeroki, żeby odpowiedzieć w komentarzu - jest całe wiki na ten temat. Generalnie to ten profil jest niewarty zakupu. Moja (łódzka) kranówka ma zbliżone parametry - przy czym mniej każdego z minerałów niż to co podałeś, więc lepiej nadaje się do modyfikacji. Sprawdź jakie masz parametry kranówki. PS. Na szybko jest to twarda woda z dużą przewagą siarczków nad chlorkami - ciemne i gorzkie piwa. Edytowane 25 Października 2022 przez Pingwinho Przem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 A po co inwestować w taką wodę, która bóg wie ile spędziła w plastiku. Skup się na tym co masz w kranie i zastanów się jak ja zmodyfikować aby było ok. Jakby nie patrzeć z 35l na 20l-25l warki to nimaly kkoszt Przem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2022 (edytowane) W dniu 24.10.2022 o 21:30, Przem napisał: jakoś słabo mi idzie rozkminianie wody, więc może ktoś wesprze w prostych żołnierskich słowach... taki profil wody z Lidla jak na załączonym obrazku i pytania: 1. do jakich stylów taka woda byłaby dobra, a do jakich zdecydowanie niedobra? 2. co tu dosypać i w jakich ilościach żeby profil wody pasował pod to co robię najczęściej czyli brytyjczyki w szerokim zakresie od bitterów po stouty, w tym piwa o może i brytyjskich korzeniach ale chmielone po amerykańsku jak wszelkie APA, AIPA i generalnie ten kierunek A jakby ktoś podzielił się bardziej rozbudowaną wypowiedzią jak czyta tę etykietę, na co zwraca uwagę, co tu jest kluczowe, a co na marginesie, to będę wdzięczny. Czytałem Palmera o wodzie, ale jakoś mi to nie siadło. pan se wklepie tu https://www.brewersfriend.com/homebrew/water-profiles https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Edytowane 26 Października 2022 przez anteks Przem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem Opublikowano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) Mam już raport kranówki (załączam pdf) oraz BeerSmith ale utknąłem... nie mam podanej zawartości wapnia a jedynie info o zawartości magnezu (9,9mg/l) oraz informację że "sumaryczna zawartość wapnia i magnezu / twardość ogólna" to 219mg/l czy to prosta matematyka 219-9,9=209,1mg/l wapnia? na logikę może i tak ale myli mnie tu owa "twardość ogólna" która w wiki jest opisywana jako CaCO3 z kolei nie mam w badaniu wody podanej wartości wodorowęglanów więc nie wiem co tam wpisać jeśli na podstawie załączonego badania wody bylibyście uprzejmi pomóc mi uzupełnić profil w BS to będę wdzięczny, A przy okazji czy jest coś w tym raporciue co zwraca Wasza uwagę z punktu widzenia piwowarstwa a mi nic nie mówi? Bo tu taka ilość związków i parametrów, że szok 2022.04 Krupia Wólka.pdf Edytowane 28 Października 2022 przez Przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem Opublikowano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 ok, przerzucę to pytanie do wątku ogólnego o wodzie, który znalazłem, to może tam się uda zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 3 minuty temu, Przem napisał: ok, przerzucę to pytanie do wątku ogólnego o wodzie, który znalazłem, to może tam się uda Ale myślisz, że tamten wątek czytają inni użytkownicy niż ten? Crossposting, mówi to Panu coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się