Kluner Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Witam, Chciałem zdążyć nastawić jeszcze jedną warkę górnej fermentacji. Zmierzyłem dzisiaj w piwnicy i jest 17 stopni. W nocy możliwe, że spada jeszcze o stopień, a na pewno przez 3 tygodnie fermentacji temperatura spadnie - zależnie od temperatury na zewnątrz. Co myślicie o takich temperaturach? Nie jest to za nisko czy za bardzo się rozdrabniam? Chodzi mi o to, żeby w połowie fermentacja nie stanęła jak którejś nocy temperatura spadnie np. Do 15 stopni. Wiem, że kluczowa dla smaku jest temperatura przy fermentacji burzliwej - jeśli, odpukać, Drożdże by później stanęły to czy jest sens wnieść warkę do mieszkania gdzie są 23 stopnie? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Spokojnie fermentuj. Po dwóch tygodniach przenieś do domu na dojedzenie. Możesz też przykryć czymś po burzliwej fermentor. Nie dawaj na ziemie go. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 9 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Drożdże to : Mangrove Jack's Belgian Wit M21 Widzę, że temperaturę fermentacji mają 18-25 więc dość wysoko na późniejsze wniesienie do mieszkania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Ja bym wniósł już po tygodniu. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 7 godzin temu, INTseed napisał: Nie dawaj na ziemie go Różnica temperatury w pionie może być całkiem spora, w ten sposób możesz regulować temperaturę fermentacji, np stawiając fermentor wyżej kiedy ustaje burzliwa. Warto wcześniej sprawdzić pomiarami, oczywiście. W mieszkaniu podobnie, chłodniej będzie np na podłodze przy balkonie, a cieplej w łazience. W ten sposób całkiem sprytnie można ogarnąć fermentację, pamiętając też o tym, że podczas burzliwej temperatura brzeczki wzrasta o kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi