Kluner Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Witam, Chciałem zdążyć nastawić jeszcze jedną warkę górnej fermentacji. Zmierzyłem dzisiaj w piwnicy i jest 17 stopni. W nocy możliwe, że spada jeszcze o stopień, a na pewno przez 3 tygodnie fermentacji temperatura spadnie - zależnie od temperatury na zewnątrz. Co myślicie o takich temperaturach? Nie jest to za nisko czy za bardzo się rozdrabniam? Chodzi mi o to, żeby w połowie fermentacja nie stanęła jak którejś nocy temperatura spadnie np. Do 15 stopni. Wiem, że kluczowa dla smaku jest temperatura przy fermentacji burzliwej - jeśli, odpukać, Drożdże by później stanęły to czy jest sens wnieść warkę do mieszkania gdzie są 23 stopnie? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Spokojnie fermentuj. Po dwóch tygodniach przenieś do domu na dojedzenie. Możesz też przykryć czymś po burzliwej fermentor. Nie dawaj na ziemie go. Kluner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 9 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Drożdże to : Mangrove Jack's Belgian Wit M21 Widzę, że temperaturę fermentacji mają 18-25 więc dość wysoko na późniejsze wniesienie do mieszkania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Ja bym wniósł już po tygodniu. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 7 godzin temu, INTseed napisał: Nie dawaj na ziemie go Różnica temperatury w pionie może być całkiem spora, w ten sposób możesz regulować temperaturę fermentacji, np stawiając fermentor wyżej kiedy ustaje burzliwa. Warto wcześniej sprawdzić pomiarami, oczywiście. W mieszkaniu podobnie, chłodniej będzie np na podłodze przy balkonie, a cieplej w łazience. W ten sposób całkiem sprytnie można ogarnąć fermentację, pamiętając też o tym, że podczas burzliwej temperatura brzeczki wzrasta o kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się