Skocz do zawartości

Temperatura 16-17 stopni


Kluner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chciałem zdążyć nastawić jeszcze jedną warkę górnej fermentacji. 

Zmierzyłem dzisiaj w piwnicy i jest 17 stopni. W nocy możliwe, że spada jeszcze o stopień, a na pewno przez 3 tygodnie fermentacji temperatura spadnie - zależnie od temperatury na zewnątrz. 

Co myślicie o takich temperaturach? Nie jest to za nisko czy za bardzo się rozdrabniam? 

Chodzi mi o to, żeby w połowie fermentacja nie stanęła jak którejś nocy temperatura spadnie np. Do 15 stopni. 

Wiem, że kluczowa dla smaku jest temperatura przy fermentacji burzliwej - jeśli, odpukać, Drożdże by później stanęły to czy jest sens wnieść warkę do mieszkania gdzie są 23 stopnie? 

 

Dzięki! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, INTseed napisał:

Nie dawaj na ziemie go

Różnica temperatury w pionie może być całkiem spora, w ten sposób możesz regulować temperaturę fermentacji, np stawiając fermentor wyżej kiedy ustaje burzliwa. Warto wcześniej sprawdzić pomiarami, oczywiście. W mieszkaniu podobnie, chłodniej będzie np na podłodze przy balkonie, a cieplej w łazience. W ten sposób całkiem sprytnie można ogarnąć fermentację, pamiętając też o tym, że podczas burzliwej temperatura brzeczki wzrasta o kilka stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.