Kluner Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Witam wszystkich, Kilka dni temu nastawiłem warkę z ekstraktów - American Witbier. Do gotowania dorzucałem według instrukcji sporo przypraw/owoców jak skórki pomarańczy, bergamotki, kolendry itd. Smakowałem ugotowanej brzeczki i była bardzo dorba, ale niewiele tych aromatów owocowych było. Zastanawiam się czy na zimno nie dorzucić podobnego zestawu przypraw/owoców np. w obciążonym woreczku muślinowym. Podpowiedzcie ile tego dać i czy to dobry pomysł, żeby na ostatnie kilka dni dorzucić coś takiego na podbicie aromatu. Również kwestia decynfekcji - wrzucić takie skórki do piekarnika na parę chwil przed dodaniem? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 9 godzin temu, Kluner napisał: Witam wszystkich, Kilka dni temu nastawiłem warkę z ekstraktów - American Witbier. Do gotowania dorzucałem według instrukcji sporo przypraw/owoców jak skórki pomarańczy, bergamotki, kolendry itd. Smakowałem ugotowanej brzeczki i była bardzo dorba, ale niewiele tych aromatów owocowych było. Zastanawiam się czy na zimno nie dorzucić podobnego zestawu przypraw/owoców np. w obciążonym woreczku muślinowym. Podpowiedzcie ile tego dać i czy to dobry pomysł, żeby na ostatnie kilka dni dorzucić coś takiego na podbicie aromatu. Również kwestia decynfekcji - wrzucić takie skórki do piekarnika na parę chwil przed dodaniem? Dzięki! Ile pomarańczy i kolendry wrzuciłeś? Brzeczka brzeczką, piwo może smakować zupełnie inaczej, brzeczka jest słodka, po fermentacji zmieni się całkowicie odczucie dodatków. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluner Opublikowano 15 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 11 godzin temu, Suchejroo napisał: Ile pomarańczy i kolendry wrzuciłeś? Brzeczka brzeczką, piwo może smakować zupełnie inaczej, brzeczka jest słodka, po fermentacji zmieni się całkowicie odczucie dodatków. Był to cały gotowy zestaw - każdej skórki/przyprawy 10g do 15g wrzucane na ostatnie 10 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 Kolendry więcej bym nie wrzucał, ewentualnie curacao po 2-3 minutach gotowania w niewielkiej ilości wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się