Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuje budowę pojemnika styropianowego 2 komorowego z termostatem i wiatraczkiem, żeby w jednej z komór trzymać zmrożone butelki/wkłady turystyczne, a w drugiej fermentor.

Czy ma ktoś z was doświadczenia związane z porównaniem wydajności konstrukcji opartej na mrożeniu butelek, albo na ogniwach Peltiera. Chodzi mi o wydajność obu tych konstrukcji. Czy może ktoś z was konstruował model mieszany czyli butelki wspierane ogniwami. Najbardziej chodzi mi o temperatury które otrzymaliście, ew. grubość styropianu jaka używaliście. 

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo właśnie mam plan po taniości robić 2 komorową komorę w jednej butle w drugiej fermentor koszt nie za duży myślę że na początek może być całkiem zadowalające, ludzie w innych wątkach na forum raczej (oprócz skraplania) chwalili.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lodówka, zdecydowanie. Za 50 zl mam starego małego polara z olx. 

Stara komora ze styropianu 15cm to juz 50zl plus klej do styropianu ze 20 zl i pianka też 20zl.

Potem pleśń dezynfekcja a miejsca tyle samo co lodówka.

 

Ja swoja komorę zostawiłem do kveików i podgrzewam kablem i wtedy pleśni na styropianie nie ma.

 

Ogniwa peltiera sa energochłonne i mało wydajne a do tego drogie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.