Zygfryd Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Mam pytanie.W piwnicy gdzie od 5 dni trwa fermentacja Dry Stouta (drożdże Safale S04) spadła temperatura do 15'5 stopnia.Poczatkowo było 18 stopni.Poki co fermentacja przebiega prawidłowo z wyraźnym spadkiem BLg w pierwszych 3 dniach.Czy zostawić w takiej temperaturze czy lepiej przeniesc fermentor do pomieszczenia z wyższą temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Ja bym przyniósł. Jestem w podobnym położeni, tylko o 3 dni później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Pytanie jaka w tym czasie była temperatura fermentacji. Ja bym potrzymał dopuki nie zauważysz spadku tempa fermentacji i dopiero bym przenosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryd Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Wcześniej temperatura wynosiła około 18 stopni.Tempo fermentacji spadło, ale też spadło BLg z 13 do 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Po 2-3 dniach podniesienie temperatury ma właściwie same plusy, teraz akurat na koniec może jeszcze nieco pobudzić drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się