Bioły Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Witam. Chcę uwarzyć Saisona z ekstraktów. I mam dwa dylematy 1 odnośnie drożdży , a mianowicie zastanawiam się nad SafAle-K97. Co myślicie nad ich zastosowaniem?? A może odpuścić i zadać French Saison M29?? 2. Proszę o polecenie chmielu na goryczkę... Na aromat chce dać Saaz i Hallertauer Mittelfruh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Pewnie puryści mnie zjedzą ale każdy który daje celowane IBU się nada. Ja mam w opór Perle i Magnum i to zawsze daje na goryczkę. Swoja drogą chyba takie piwo też zrobię w następnym roku. Edytowane 8 Grudnia 2022 przez LewySierpowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 13 minut temu, Bioły napisał: Co myślicie nad ich zastosowaniem? Żeby nie używać ich jeśli chcesz saisona, Z suchych są od Lallamanda: Belle Saison i Farmhouse. I tutaj polecam Farmhause. Fermentis ma BE-134 ale ich nie używałem. O drożdżach Mangrove mam generalnie złe zdanie więc nie powiem nic. Co do chmielu na goryczkę poszedłbym najprościej/ najtaniej Marynka/ Sybilla. A więcej rzuć okiem na wpis: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Też polecę Lallamanda, ja natomiast używałem 2 razy Belle Saison i byłem w miarę zadowolony. Trzeba pamiętać, że jedzą wszystko włącznie z wiadrem. Raz mi odfermentowały do 0,5 BLG, drugi raz do -0,5BLG ? Chmiel na goryczkę jak poprzednicy - bez różnicy. EDIT: a no i fermentowane w 30°C w 2 doby, drożdże mimo to podbiły sobie do 35°C, stwierdziły że za zimno Edytowane 8 Grudnia 2022 przez Suchejroo Bioły 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, Suchejroo napisał: Też polecę Lallamanda, ja natomiast używałem 2 razy Belle Saison i byłem w miarę zadowolony. Trzeba pamiętać, że jedzą wszystko włącznie z wiadrem. Raz mi odfermentowały do 0,5 BLG, drugi raz do -0,5BLG ? Chmiel na goryczkę jak poprzednicy - bez różnicy. EDIT: a no i fermentowane w 30°C w 2 doby, drożdże mimo to podbiły sobie do 35°C, stwierdziły że za zimno Nie wyszło bardzo kacogenne w takich temperaturach? Pytam z ciekawości, bo tego szczepu dotąd nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 32 minuty temu, punix napisał: Nie wyszło bardzo kacogenne w takich temperaturach? Pytam z ciekawości, bo tego szczepu dotąd nie używałem. Nie, one mają zakres temperatur do 35°C i bez żadnych problemów wychodziło - mimo tak niskiego ekstraktu końcowego piwo nie sprawia wrażenia pustego - bardzo fajne estry i fenole, a nawet chmiel na WH się w tle fajnie pojawia. Drugi raz próbowałem z Nelsonem i fajnie w tle majaczą aromaty białego wina. Kolejnym razem zrobiłbym max 11°BLG bo przy 12,2°C i odfermentowaniu do -0,5°BLG wyszło 6,7% alkoholu (czego nie czuć wcale). Na lato planuję porównać z Wyeast French Saison - zobaczymy. punix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 nie próbowałem nigdy suchych drożdży. Natomiast z płynnych z dwóch szczepów Wyeast i Odkrycie Sezonu FM zdecydowanie polecam FM. Fermentowałem zwykle w temp pokojowej plus podbicie to pewnie około 25C. Fermentacja burzliwa minimum 3 tygodnie ale na efekt warto czekać. Chmiel co masz, bez znaczenia. Tylko nie za dużo bo piwo jest wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioły Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Zakupiłem już drożdże Lallemand Belle Saison. Kupiłem również chmiel i tu mam zagwozdke odnośnie chmielenia. Proszę o ewentualne korekty. W nawiasach ilości posiadanego chmielu. 1. Marynka 7,9 AA-15g 60min (mam 50g) 2.Sybilla 7,8 AA-15g 30min (mam 100g) 3.Saaz 4,65 AA-15g 10 lub 5 min (mam 50g) Gotowanie w garczku 12 litrowym z ekstraktu 3,6kg -zdaje sobie sprawę z gęstości brzeczki. Chmieleniec na zimno. Kiedy wsypać chmiel na cichej?? 1.Lubelski 3AA 15g 3 dni (mam 50g) 2. Saaz 4,65AA 15g 3 dni (mam 35g) Według kalkulatora wyszło mi IBU 29 Czy dobrze to wygląda i czy dobrze policzyłem IBU?? Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Bioły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się