Skocz do zawartości

Belgian dubel - problem z odfermentowaniem


Jumpi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, postawiłem Belgian Dubel 18blg, na drożdżach BE-256 (gęstawa, ilość z kalkulatora 250ml), po 20 dniach fermentacji w ok 19st było 9blg, po kolejnych 7 bez zmian, dalej 9blg.

 

Obstawiam że coś nie tak z drożdżami i raczej już niżej bez pomocy nie zejdzie. Planuję dodać gęstwę US-05 (taką akurat mam), prośba o informację czy to dobre rozwiązanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.12.2022 o 11:47, Pingwinho napisał:

Jakiś temat z refraktometrem i jego używaniem to trzeba chyba przypiąć na forum. Co tydzień to samo :) 

Dokładnie. Zastanawia mnie zawsze, jak ludzie kupują przyrząd bez zastanowiania się, jak on działa i jak go obsługiwać? Zobaczą słowo refraktometr i go kupują beż żadnej refleksji?

Edytowane przez Aethelwulf
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.