Bolt Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Cześć. Czas na serie wędzonek. Jak zneutralizować podchloryn sodu aby uniknąć apteki w piwie? Rozkłada się od temperatury ale czy wystarczy samo podgrzewanie wody do zacierania? Czy jest tak samo usuwany jak chlor przez pirosiarczyn sodu? Nie chce żadnego filtra bo to jednorazowe warki. Czy wystarczy zwykle odstanie wody? Jakie macie sposoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Na podchloryn sodu jest jedna metoda - nie stosować go. Używałem do usuwania grzyba ze ściany, zapach chloru pozostaje bardzo długo. Zamień podchloryn na nadwęglan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Tylko że ja mam go naturalnie w wodzie wodociągowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Nadwęglan do dezynfekcji też nie jest idealny. Lepszy jest np. Star San. Jeśli chodzi o podchloryn to ponoć płukanie gorącą wodą w dużej ilości i ewentualnie dodatek pirosiarczynu pomagają, ale nie wierzę w dezynfekcję wymagającą spłukiwania, a przy wędzonkach ryzyko chlorofenolu jest spore. Skoro piszesz, że masz go w wodzie, to wiem, że Amerykanie z powodzeniem stosują filtry węglowe i pirosiarczyn w małych ilościach. Odstanie wody chyba może nie być wystarczające. Łatwiej może być też kupić wodę źródlaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Tak czytałem. Dodam pirosiarczyn albo kupię wodę i tyle. Szkoda mi zniszczyć koźlaka jaki pójdzie do solidnego wymrazania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 22 godziny temu, Bolt napisał: Tylko że ja mam go naturalnie w wodzie wodociągowej. No to niezłą masz wodę skoro "naturalnie" występuje on w wodzie Jeżeli masz podwyższony chlor w wodzie to po prostu przegotuj wodę lub odstój w jakimś naczyniu - a następnie zdekantuj ją do garnka zostawiająca z 1 litr na dnie. Nie da to wiele ale trochę chloru się ulotni. Druga sprawa - dzbanki filtrujące z węglem aktywnym zbijają chlor, więc możesz polecieć kranówkę przez dzbanek. Siarkowanie nie ma sensu - zasiarzysz sobie wodę i drożdże Ci nie ruszą Chlor w wodzie kranowej musi też nie przekraczać pewnych norm - woda z kranu musi być zdatna do picia, więc stężenie które w niej występuje nie powinno mieć wpływu na piwo - podczas gotowania i tak wyparujesz go. Bardziej niebezpieczne jest to jak woda stoi w rurach dlatego po powrocie z wakacji warto spuścić najpierw trochę wody, bo reaguje z produktami które odkładają się w rurach - powstają związki chloropochodne, które są rakotwórcze. 20 godzin temu, Bolt napisał: Tak czytałem. Dodam pirosiarczyn albo kupię wodę i tyle. Szkoda mi zniszczyć koźlaka jaki pójdzie do solidnego wymrazania. Lepiej kupić. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Tak to było uproszczenie z tym naturalnie mowa oczywiście o tym, że dodają go wodociągi. Woda jest dla mnie smaczna i ciagle ja stosuje do innych piw i codziennie pije zwykła kranówkę. Po prostu tutaj mam obawy przed apteka. A nie po to sam wędzilem słód etc Mam ambitny plan na dziwnego koźlaka z świerkiem, malinami a do tego wymrazanie i dym Dzięki @Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się