Reters Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 W dniu 29.12.2022 o 23:46, fotohobby napisał: Ale ktoś wymyślił Helles chmielony na zimno nowozelandzkimi chmielami... Anton Dreher przewraca się w grobie Co do pytania - chmielę czasem w worku nylonowym o drobnych oczkach i w większości przypadków obywa się bez cold crashu. Doświadczeń z pończochą nie mam, zakładam, że jeśli się gdzieś nie rozciągnie będzie ok. Więc jakie są klasycznie dodawane chmiele do piwa w stylu Helles? Bez udziwnień.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 2 minuty temu, Reters napisał: Więc jakie są klasycznie dodawane chmiele do piwa w stylu Helles? Bez udziwnień.... Jakie chmiele? Tak zwane szlachetne (lub ich odpowiedniki). Chmiele szlachetne to: Hallertauer Mittelfrüh, Tettnang, Spalt, Saaz. Co je wyróżnia? Niski poziom alfa kwasów, bliska 1:1 relacja alfa i beta kwasów, minimalny kohumulon, dużo aromatu. A jak ich nie ma? Jest Lubelski, jest Tradition - to tak z moich doświadczeń. Rzuć okiem tutaj: https://beerandbrewing.com/noble-hops-cheat-sheet/ https://byo.com/article/the-noble-hops-of-germany/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Dziękuję Zasada za wytłumaczenie. Profesjonalna podejście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 To jeszcze obadaj dwa teksty z.infoemaxjami o zamiennikach: https://bisonbrew.com/noble-hops/ https://beersmith.com/blog/2012/02/05/noble-hops-for-european-beer-styles/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Z innych polecam puławski bardzo fajny aromat daje albo tomyski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Przeczytałem. Bardzo wartościowa wiedza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 W dniu 30.12.2022 o 10:29, Bolt napisał: A ja polecam 1dzień temperatura pokojowa i na 3 dni cold crash, jak chcesz krzyształ w 2 dni dodajesz żelatynę. Generalnie na drobinki etc tylko CC Bolt mam np. 20 litrów brzeczki już po burzliwej i cichej cały czas w jednym fermentorze. Po 3 tygodniach chcę dodać żelatynę do wyklarowania. Jak dokładnie to zrobić? Ile żelatyny, ile wody, jaka temp wody do rozpuszczenia żelatyny? Oraz jak ją dodać do brzeczki? Otworzyć wieko, wlewać delikatnie i mieszać klasyczną plastikową łyżką do brzeczki? Nie chcę jej napowietrzyć i nie chcę żeby za bardzo drożdże się podniosły z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 52 minuty temu, Bolt napisał: Rewelacja. Dzięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się