johnny555666 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Witam chciałbym zmodyfikować wodę z kranu. Kupiłem kwas mlekowy, siarczan magnezu i chlorek potasu. Pytanie jest moje czy można stosować chlorek potasu do piwa jak inne sole, jak tak to w jakich ilościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Odpuść sobie ten chlorek potasu na rzecz chlorku wapnia (CaCl2) i gips (CaSO4·2H2O). Siarczan magnezu może zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny555666 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Oto chodzi że mam bardzo twarda wode. Wapnia jest gdzieś z 130. Dlatego myślałem o chlorku potasu. Dlaczego myślisz żeby odpuścić? Dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 A jaki profil chcesz osiągnąć ? Możesz użyć NaCl Jeśli masz tyle wapnia, lepiej kupić wodę w baniakach z marketu, tam wapnia jest 45-50ppm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny555666 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Chciałem zrobić hazy IPE. Jedna mi wyszła bardzo dobrze, jednak chciałbym podbić chlorki żeby zrobić to jak inni. Myślałem właśnie mieszać pół wody ze sklepu i pół kranówki i resztę podbić solami,kwasem. Nie ma KCl w żadnym kalkulatorze profili wody więc trochę się tego obawiam, ciężko coś znaleźć w internecie. Pomóżcie proszę. Profil wody w załączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny555666 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Nie mam pełnych danych wody, Ca gdzieś jest z 120 ,coś takiego wyliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 No to dodaj NaCl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 3 godziny temu, johnny555666 napisał: Dlatego myślałem o chlorku potasu. Dlaczego myślisz żeby odpuścić? A po kiego grzyba Ci potas potrzebny w wodzie do piwa? Sam widzisz, że w kalkulatorze brewersfriend - który użyłeś - (jak i w każdym innym) potas nie jest ujęty. Istotne są kationy : Na, Ca, rzadziej Mg i aniony: Cl, SO4, HCO3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 To już lepiej dokup demineralke albo najtańsza wodę z marketu i taką modyfikuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny555666 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 Ok, dzięki za odpowiedzi. Myślałem że się obędzie bez kupowania wody. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 @johnny555666Albo będziesz kupował wodę, albo kupisz sobie : https://allegro.pl/oferta/filtr-odwrocona-osmoza-ro3-akwarystyczna-100-gpd-5123418841 CO pozwoli ci usunąć związku chemiczne niemal do zera i zbudować profil wody za pomocą soli piwowarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 Jak chodzi o przeliczanie ilosci jonow robi sie to bardzo prosto: potas ma mase 39, chlor 35,5, co oznacza, ze dodajac 1 g bezwodnego KCl wprowadzasz 0,47 g jonow Cl. Jezeli masz hydrat to na kazda czasteczke wody dodajesz 18. Dzielisz przez objetosc wody i 1000 i masz wartosc o ile boostnie Ci stezenie w mg/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Do wszelakiego rodzaju ipek podbija się chlorki czy rwczej siarczany jednak? Czy może akurat do hazy ipy daje się równowagę między tymi? Jeżeli masz tyle wapnia to możesz też spróbować przegotować wodę i zlać znad wytrąconego kamienia, ale prawdę mówiąc nie wiem o ile zbija to twardość. Trzeba by tutaj jakiegoś eksperymentu poszukać Edytowane 2 Stycznia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny555666 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Witam, ponownie. Nie chce zakładać nowego tematu. Zdecydowałem się na wodę źródlana z Kauflandu. Chce ta uzupełnić chlorek wapnia,magnezu, siarczanem magnezu. Dokupiłem jeszcze czysty chlorek sodu, nie zauważyłem że to chyba po prostu sól kuchenna. Odesłać to ,czy może zostać? Będę tego dodawał z 1,5g. Profil mi wychodzi Ca 100 Mg 40 Na 19 Siarczki 41 Chlorki 148 Alk 200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny555666 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Przepraszam ,profil wychodzi taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się