Skocz do zawartości

Fermentacjia w małym fermentatorze


adas1408

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, adas1408 napisał:

Witam. Posiadam fermentator o pojemności 12 l i czy w takim fermentatorze fermentacja kończy się szybciej niż np. w takim dużym 30l? Nastawiłem swoje pierwsze piwo i po 4 dniach juz tak "nie bulga", chciałem jeszcze przelać na fermentacje cichą. 

Tak, a w dużych browarach jak maja tanki 300hl fermentuja przez rok

ps Jakie drożde i jak temperatura fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, adas1408 napisał:

Witam. Posiadam fermentator o pojemności 12 l i czy w takim fermentatorze fermentacja kończy się szybciej niż np. w takim dużym 30l? Nastawiłem swoje pierwsze piwo i po 4 dniach juz tak "nie bulga", chciałem jeszcze przelać na fermentacje cichą. 

Dla każdej objętośc ( i ekstraktu) i warki konieczna jest odpowiednia ilość drożdży. Jeśli zadasz tyle, co dla warki 24l to mogą skończyć trochę wcześniej i z trochę innym skutkiem.

Po co chcesz przelewać na cichą ? Zbierasz gęstwę ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, fotohobby napisał:

Dla każdej objętośc ( i ekstraktu) i warki konieczna jest odpowiednia ilość drożdż

@adas1408no wlasnie: jakie BLG, jakie i ile drożdży, jakie temperatury.

Jak to pierwsze piwo podejrzewam, że temperatury wyższy niż optymalne i stąd może być szybkość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, zasada napisał:

Jak 21°C i 11g na 10 litra to pewnie już po wszystkim.

A piwo może być cichym zabójcą.

Też mnie to zastanawiało. Co znaczy cichym zabójcą gdy damy 11g drożdży na 10 l zamiast na 21l?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, adas1408 napisał:

Co w takiej sytuacji robić?

jak pisze kolega niżej:

Godzinę temu, fotohobby napisał:

Zostaw w spokoju na 10 dni, potem butelkuj.

 

Godzinę temu, Reters napisał:

Co znaczy cichym zabójcą

Jeśli fermentujesz bliżej górnej granicy temperatur z 2* ilością drożdży, która podnosi temperaturę w fermentorze jeszcze wyżej (w domyśle powyżej górnej granicy) możesz spodziewać się dużej ilości estrów (co samo w sobie nie jest złe) i alkoholi wyższych (co powoduje już negatywne konsekwencje). Picie piwa fermentowanego w zbyt wysokich temperaturach jest silnie kacogenne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.