adas1408 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Witam. Posiadam fermentator o pojemności 12 l i czy w takim fermentatorze fermentacja kończy się szybciej niż np. w takim dużym 30l? Nastawiłem swoje pierwsze piwo i po 4 dniach juz tak "nie bulga", chciałem jeszcze przelać na fermentacje cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 17 minut temu, adas1408 napisał: Witam. Posiadam fermentator o pojemności 12 l i czy w takim fermentatorze fermentacja kończy się szybciej niż np. w takim dużym 30l? Nastawiłem swoje pierwsze piwo i po 4 dniach juz tak "nie bulga", chciałem jeszcze przelać na fermentacje cichą. Tak, a w dużych browarach jak maja tanki 300hl fermentuja przez rok ps Jakie drożde i jak temperatura fermentacji? Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 14 minut temu, adas1408 napisał: Witam. Posiadam fermentator o pojemności 12 l i czy w takim fermentatorze fermentacja kończy się szybciej niż np. w takim dużym 30l? Nastawiłem swoje pierwsze piwo i po 4 dniach juz tak "nie bulga", chciałem jeszcze przelać na fermentacje cichą. Dla każdej objętośc ( i ekstraktu) i warki konieczna jest odpowiednia ilość drożdży. Jeśli zadasz tyle, co dla warki 24l to mogą skończyć trochę wcześniej i z trochę innym skutkiem. Po co chcesz przelewać na cichą ? Zbierasz gęstwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 11 minut temu, fotohobby napisał: Dla każdej objętośc ( i ekstraktu) i warki konieczna jest odpowiednia ilość drożdż @adas1408no wlasnie: jakie BLG, jakie i ile drożdży, jakie temperatury. Jak to pierwsze piwo podejrzewam, że temperatury wyższy niż optymalne i stąd może być szybkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas1408 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Blg zaraz zobaczę. Temperatura 21 stopni i drożdże Mangrove Jack's Liberty Bell M36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Jak 21°C i 11g na 10 litra to pewnie już po wszystkim. A piwo może być cichym zabójcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas1408 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Jest 2 blg jak mierzyłem Co w takiej sytuacji robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zostaw w spokoju na 10 dni, potem butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Godzinę temu, zasada napisał: Jak 21°C i 11g na 10 litra to pewnie już po wszystkim. A piwo może być cichym zabójcą. Też mnie to zastanawiało. Co znaczy cichym zabójcą gdy damy 11g drożdży na 10 l zamiast na 21l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 2 godziny temu, adas1408 napisał: Co w takiej sytuacji robić? jak pisze kolega niżej: Godzinę temu, fotohobby napisał: Zostaw w spokoju na 10 dni, potem butelkuj. Godzinę temu, Reters napisał: Co znaczy cichym zabójcą Jeśli fermentujesz bliżej górnej granicy temperatur z 2* ilością drożdży, która podnosi temperaturę w fermentorze jeszcze wyżej (w domyśle powyżej górnej granicy) możesz spodziewać się dużej ilości estrów (co samo w sobie nie jest złe) i alkoholi wyższych (co powoduje już negatywne konsekwencje). Picie piwa fermentowanego w zbyt wysokich temperaturach jest silnie kacogenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Kumam. Dzięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się