Skocz do zawartości

Piwo Pils 12 z piwopiweczko.pl (poszukiwana instrukcja)


rafcio76

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, może ktoś kupował ten zestaw i poratuje skanem instrukcji. Mam taki sam zestaw surowców i nie wiem jak chmielić. https://piwopiweczko.pl/dolna-fermentacja/704-zestaw-surowcow-slody-pils-12-blg-20-litrow-piwa.html

 

-słód pilzneński 4kg

-słód monachijski I 0,5kg

-słód karmelowy carapils 0,5 kg

-chmiel goryczkowy Marynka 30g

-chmiel aromatyczny Zatecki 30g

-drożdże Gozdawa Czech Pilsner 18

 

Dzięki 

Edytowane przez rafcio76
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, krzychoo napisał:

Nie widziałem instrukcji do tego zestawu, ale dał bym Marynkę na początek gotowania. Na minutę przed wyłączeniem palnika wsypałbym Zatecki. Najlepiej dokup jeszcze 50 g Zateckiego.

Dzięki. A drożdży dać paczkę czy 2 ?

Screenshot_20230206_190854_Chrome.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, rafcio76 napisał:

A co oznacza "54st przerwa 10 min"? Że jak dojdzie do 54st to trzymam tę temperaturę przez 10 minut?

Dokładnie tak. I raczej nie trzymaj więcej, bo może być taki pomysł, aby przytrzymać dłużej dla tzw. pewności. W tej przerwie chodzi i rozbicie białek, jak rozbijesz ich za dużo to może na tym ucierpieć piana. Generalnie śmiało możesz tę przerwę odpuścić i przejść od razu do 65°C. A nawet polecałbym coś między 62-65°C. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.