rafcio76 Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Cześć, może ktoś kupował ten zestaw i poratuje skanem instrukcji. Mam taki sam zestaw surowców i nie wiem jak chmielić. https://piwopiweczko.pl/dolna-fermentacja/704-zestaw-surowcow-slody-pils-12-blg-20-litrow-piwa.html -słód pilzneński 4kg -słód monachijski I 0,5kg -słód karmelowy carapils 0,5 kg -chmiel goryczkowy Marynka 30g -chmiel aromatyczny Zatecki 30g -drożdże Gozdawa Czech Pilsner 18 Dzięki Edytowane 6 Lutego 2023 przez rafcio76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Nie widziałem instrukcji do tego zestawu, ale dał bym Marynkę na początek gotowania. Na minutę przed wyłączeniem palnika wsypałbym Zatecki. Najlepiej dokup jeszcze 50 g Zateckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 2 minuty temu, krzychoo napisał: Nie widziałem instrukcji do tego zestawu, ale dał bym Marynkę na początek gotowania. Na minutę przed wyłączeniem palnika wsypałbym Zatecki. Najlepiej dokup jeszcze 50 g Zateckiego. Dzięki. A drożdży dać paczkę czy 2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Ale trafiłem, znalazłem instrukcję na fb. Może komuś się przyda. A co oznacza "54st przerwa 10 min"? Że jak dojdzie do 54st to trzymam tę temperaturę przez 10 minut? Edytowane 6 Lutego 2023 przez rafcio76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Dałbym dwie. Edytowane 6 Lutego 2023 przez krzychoo . rafcio76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 1 godzinę temu, rafcio76 napisał: A co oznacza "54st przerwa 10 min"? Że jak dojdzie do 54st to trzymam tę temperaturę przez 10 minut? Dokładnie tak. I raczej nie trzymaj więcej, bo może być taki pomysł, aby przytrzymać dłużej dla tzw. pewności. W tej przerwie chodzi i rozbicie białek, jak rozbijesz ich za dużo to może na tym ucierpieć piana. Generalnie śmiało możesz tę przerwę odpuścić i przejść od razu do 65°C. A nawet polecałbym coś między 62-65°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Nie rób też jak w instrukcji, że dodajesz drożdże w 18-20 stopniach. Zadaje się je nieco poniżej temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 12 godzin temu, Łachim napisał: Nie rób też jak w instrukcji, że dodajesz drożdże w 18-20 stopniach. Zadaje się je nieco poniżej temperatury fermentacji. Też zauważyłem, planuję tak zrobić, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się