przegalin Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Hej, wstyd się przyznać ale po kilku latach warzenia zebrałem swoją pierwszą gęstwę. Chciałem zapytać bardziej doświadczonych w tym temacie czy wygląda ona ok?? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Wygląda ok. Jak nie śmierdzi odrzucająco to możesz dać do kolejnej warki. przegalin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Jeśli wyjdzie Ci z kalkulatora, że masz nadmiar drożdży, to najlepiej celować w tę środkową, kremową część. przegalin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Wygląda dobrze, jak nie jest kwaśne to piwo nad nią i nie wali jajem, to powinno być ok. Przed zadaniem do następnej warki wygotuj sobie słoik z wodą. Przelej piwo ze słoika z gęstwy do spróbowania, jak jest ok, to resztę piwa wylej. Przelej gęstwę do słoika z wodą (nie przelewają tego co na dnie słoika, martwe i najsłabsze komórki drożdżowe, ewentualne chmieliny). Zamieszaj słoik z przeplukaną gęstwą i odstaw na około 15 minuty. Do Warki zadaj tak, aby znów najgorsze syfy zostały na dnie i będzie poezja. przegalin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Rozumiem, że z tej odebranej gęstwy drożdży wystarczy na jedną warke?na więcej nie ma co kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Ja mniej więcej postępuję jak w tym filmie. Najczęściej nie przemywam drożdży, ale zawsze słoik przygotowuje jak w tym video poradniku. Póki co bez skuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Ile maksymalnie z doświadczenia przechowujecie gęstwę w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 27 minut temu, przegalin napisał: Rozumiem, że z tej odebranej gęstwy drożdży wystarczy na jedną warke?na więcej nie ma co kombinować? Ja bym nie kombinował z dzieleniem i wrzucił do następnej, lepiej żeby było ich więcej niż za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 14 minut temu, krzysiek80 napisał: Ile maksymalnie z doświadczenia przechowujecie gęstwę w lodówce? 4 tygodnie się zdarzalo maks, później jak niewykorzystana to wylewałem, ewentualnie do wina dodałem na fermentację XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Na jednym z wykładów Czesław Dziełak jak dobrze pamiętam mówił, że on stara się długo nie trzymać gęstwy. Tam chyba pada termin do tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Zależy jaka warka. Inna rzecz, że tej gęstwy wygląda, że jest jakieś 300-400 ml, to nie jest bardzo dużo. Akurat na warkę ok. 21 l z ekstraktem kilkanaście blg. Z gęstwą warto uważać, żeby jej przesadnie nie napowietrzyć, np. przy płukaniu (ja nigdy nie płuczę gęstwy). To może doprowadzić do wykorzystania przez drożdże zapasów energii, jeśli nie będą wykorzystane niezwłocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 5 godzin temu, przegalin napisał: Rozumiem, że z tej odebranej gęstwy drożdży wystarczy na jedną warke?na więcej nie ma co kombinować? Zależy na ile litrów piwa o jakim ekstrakcie. Masz pełno kalkulatorów do tego. Generalnie jak zebrałeś całość i chcesz warzyć kolejne w miarę lekkie piwa, to pewnie starczy i na dwa. 5 godzin temu, krzysiek80 napisał: Ile maksymalnie z doświadczenia przechowujecie gęstwę w lodówce? Zawsze staram się użyć w ten sam dzień albo na drugi od zebrania. Tydzień to max co bym osobiście trzymał. Ale wiele osób trzyma dłużej. 5 godzin temu, Łachim napisał: Zależy jaka warka. Inna rzecz, że tej gęstwy wygląda, że jest jakieś 300-400 ml, to nie jest bardzo dużo. Akurat na warkę ok. 21 l z ekstraktem kilkanaście blg. Zależy od gęstości i zanieczyszczeń, ale 300-400ml świeżej gęstwy to jest zwykle jakieś 2x więcej niż potrzeba na warkę 20 litrów 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się