przegalin Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Hej, pierwszy pils i pytanie mam. Jak radzicie, zlewać na cichą do nowego wiadra czy obniżyć temperaturę i zostawić w tym samym? Zdjęcie po dwóch tygodniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 mój stał ponad miesiąc na drożdżach i kilka dni temu zlałem prosto do kega z dodatkiem witC, dodam że gęstwe wykorzystałem i radzi sobie świetnie w Koźlaku i Porterze. Także osobiście nie ryzykował bym przelewania aczkolwiek było by klarowniejsze, także Twój wybór. U mnie w kegu na dnie pewnie się zbierze warstewka. Ale cold crash był bo wyłaczyłęm grzałke jak dofermentowało i temp spadła do 3C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Ja bym zlał i podtrzymał jeszcze ze 3 tyg na cichej. Tylko widzę że jeszcze spora piana jest, a może to być oznaką że jeszcze fermentuje. Sprawdź blg, jak odfermentowalo to zlewaj, jak nie to trzymaj jeszcze na drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Czujnik źle ustawiony. Chyba że tylko na chwilę tak zawieszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, INTseed napisał: Czujnik źle ustawiony. Chyba że tylko na chwilę tak zawieszony. Czemu źle? Cały czas tak mam Pewnie dlatego, że nie jestem środku albo przyklejony do fermentora? Tak zwisając biorę poprawkę na to, że fermentacja podnosi temperaturę i ustawiam na sterowniku o te 2-3 stopnie mniej. Nie chce go wsadzać do środka a przyklejony i tak połowicznie wskazuje temperaturę, chyba że bym go od strony zewnętrznej odizolował ale mi się nie chcę Edytowane 3 Marca 2023 przez przegalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, przegalin napisał: Pewnie dlatego, że nie jestem środku albo przyklejony do fermentora? Tak zwisając biorę poprawkę na to, że fermentacja podnosi temperaturę i ustawiam na sterowniku o te 2-3 stopnie mniej. Nie chce go wsadzać do środka a przyklejony i tak połowicznie wskazuje temperaturę, chyba że bym go od strony zewnętrznej odizolował ale mi się nie chcę Można to ogarnąć szybko i bezboleśnie - bierzesz taśmę dwustronną, przyklejasz w 2 miejscach na fermentorze, na to przyklejasz gąbkę do mycia naczyń / kawałek styropianu i wciskasz pod to sondę Edytowane 3 Marca 2023 przez ciezkicoswybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) kiego grzyba zlewać, drożdżom nic nie będzie, a szybciej posprzątają cokolwiek tam mają do sprzątania chyba, że potrzebna Ci gęstwa Edytowane 3 Marca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Po 3 tygodniach w tym wiadrze lej w butelki, nie natleniaj piwa bez potrzeby. Dot. piwa do 12 Plato OG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Po 3 tygodniach w tym wiadrze lej w butelki, nie natleniaj piwa bez potrzeby. Dot. piwa do 12 Plato OG. Dziś mija 21 dni, chcę to jeszcze zostawić w tym wiadrze na tydzień i dopiero w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Jak widzę ile tam jest piany na powierzchni to bym to zostawił jeszcze na jakies 2 tygodnie. Jak fermentacja sie zatrzyma, piana zniknie, a piwo od góry zacznie się klarować to kilka razy puknąć w wiadro żeby strącić osady na dno i zdekantować. Takie przelane piwo wstawić gdzieś gdzie będzie 0-5 stopni i potrzymać minimum tydzień, a potem w butelki czy tam w gardło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 10 godzin temu, przegalin napisał: Dziś mija 21 dni, chcę to jeszcze zostawić w tym wiadrze na tydzień i dopiero w butelki. Czym to jest fermentowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Czym to jest fermentowane? FM 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się