PioterParker89 Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Cześć. Pomoże ktoś w temacie wysokiego BLG? Mianowicie, black ipa 10 litrów, blg początkowe to 15.7. 11 dni fermentacji i zanim zmierzyłem blg, zlałem na cichą i dodałem chmiele....:( próbowka stala a zmierzyłem za pozno i..... wyszło 7,5 BLG ? Zostawić na dłuzej niż planowałem na cichej? I czy duzo stracę wrzucając chmiele na zimno przy takim blg? to moja druga warka z zzacierania i sam nie wiem już cóż czynić??? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Czym mierzyłeś próbkę (aerometr, refraktometr)? Jakie drożdże? Jak zacierane? No ogółem jest o wiele za wysoko, przelanie na cichą i oddzielenie fermentującego piwa od drożdży zdecydowanie nie pomogło. Ja bym się bał lać tego do butelek, ale poczekajmy z osądem aż odpowiesz na w/w pytania. Trzymanie długo chmielu też jest mało korzystną sytuacją, ale od biedy dałoby się zrobić cold crush i zlać znad osadu do czystego fermentora, a potem dolać świeżej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 8 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) Dałem za mało wody do zacierania bo 9.8 litra na 4kg zasypu, ale dolałem do 12 litrów. 50 min w 67 stopni - po tym czasie dolałem wody do 12 litrów. 15 min w 72 stopni 7 min w 78 stopni i wtedy dodałem ciemne słody. Drożdże us05 suche 11.5 g Mierzone cukromierzem z allegro. Z reguły się sprawdzał (przy pierwszej Warce i ekstraktach) Ps. Cold crush u mnie mało możliwy, nie mam lodówki, chyba że butelki zamrożone i trzymanie w kartonie na balkonie.... Edytowane 8 Marca 2023 przez PioterParker89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) Daj zdjęcie tego cukromierza z allegro. Tak aby było widać skalę podczas odczytu. Możesz też sprawdzić czy w czystej wodzie pokazuje 0 Blg. Oraz opisz jak mierzyłeś temperaturę (do jakiego poziomu był zanurzony) i jakim termometrem? Edytowane 8 Marca 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Cukromierz napewno działa bo mam nastawione kilka rzeczy i wszędzie pokazuje poprawnie, zresztą butelkowalem 2 dni temu pszenicę z ekstraktów i było ok. Co robić? Dodać drożdże? Mam tylko suche, rusza w takim środowisku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Załączam próby cukromierza, jak mówiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Suchary raczej nie dają rady. Mówisz, że masz inne piwa nastawione - nie będziesz w najbliższym czasie miał dostępnej gęstwy? Inna opcja to zabutelkować to w pety, kontrolować nagazowanie i po osiągnięciu nagazowania od razu do lodówki jak najbliżej 0'C. chociaż nie wiem czy to tak czy siak nie skończy się granatem (choć w przypadku PETa przynajmniej odpada ryzyko poważnego zranienia, zostaje tylko tona sprzątania ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 No tak myślałem... Problem w tym, że dwa piwka co stoją to już na cichej, bez drożdży;p chyba będę musiał zamknąć w pety po wodzie bez cukru i zagazuje CO2 z pompki rowerowej co jest kosztowne, ale nie stracę piwka;) myślisz, że to dobra opcja?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Cukromierz zawyża odczyt o 1Blg, więc masz 6 Blg. Jak możesz to podnieś temperaturę i potrzymaj dłużej na cichej. Rozlej normalnie tylko kontroluj nagazowanie. Zawsze można co kilka dni upuszczać CO2 i ponownie zakapslować tym samym kapslem. Patent z monetą lub dobry otwieracz, który nie niszczy kapsli daje radę. Pytałem jeszcze o termometr. Dużo osób nie wie, że te żółte trzeba zanurzać aż do odczytywanej wartości. Jeśli zrobisz to płyciej to pomiar jest zaniżony i nieświadomie zacierasz na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 1 hour ago, wizi said: Cukromierz zawyża odczyt o 1Blg, więc masz 6 Blg. Skąd ten wniosek. Na wodzie menisk wskazuje dokładnie 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Moim zdaniem też pokazywał zero blg. Nie chcę się bawię w jakieś kontrolę nagazowania bo to walka z wiatrakami, a nie daj Boże wybuchnie w twarz i będzie....;p chyba zagazuje CO2 sztucznie w pety i się wypije poprostu najszybciej jak to możliwe. W każdym razie postoi jeszcze z 10 dni ani cichej. Chmielu tylko 30 g więc nie powinno się zkantolić.. W każdym razie dzięki za chęć pomocy, cis muszę wywalczyć bo przecież nie wyleję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Nawet jak zagazujesz sztucznie, to i tak jest ryzyko, że przy przelewaniu drożdże dostaną trochę tlenu, CO2 je rozrusza i zaczną fermentować ponownie w petach. Wstaw je do maksymalnego zimna i od czasu do czasu sprawdzaj jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) 6 godzin temu, Pingwinho napisał: Skąd ten wniosek. Na wodzie menisk wskazuje dokładnie 0. Dość osobliwy sposób mierzenia Blg, gdy woda w probówce jest nalana z meniskiem wypukłym. Ten nadmiar wody powinno się usunąć, aby między ścianką a spławikiem był niższy poziom płynu niż przy samych ściankach. Tak jak w instrukcji poniżej. Edytowane 9 Marca 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Panowie, spokojnie. W tym przypadku 1 blg w tą czy w tamtą nie robi. Generalnie miałem nalane tak z górką bo mam ciut za długi cukromierz i stukał o dno;) wszystkim dziękuję razem i z osobna za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się