olo333 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Warka 53 - Witbier VII Piwo warzone wczoraj, 12-07-2013. Skład: Pilzneński - 1,7 kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski - 0,1 kg Płatki pszenne - 1,2 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Łuska gryki - 350 g Kleikowanie płatków w lodówce (zalanie 12 litrami wrzątku) przez 90 minut. Następnie dolanie 3 litrów wody i wsypanie słodów. Temperatura początkowa 67°C. Zacierałem przez 155 minut, w tym czasie spadła do 61°C. Filtracja, pomimo dużej ilości łuski gryki, okazała się koszmarem. Praktycznie nic nie leciało, niewiele też zmieniło podgrzanie do 75°C. Coś ruszyło po dolaniu 5 litrów wrzątku - bardzo powoli zleciało wszystko. Dolana woda do wysładzania zeszła już bez problemów. Ostatecznie chmiel wrzuciłem do brzeczki po trzech godzinach od końca zacierania. Chmielenie: 25 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat) - nie wiem dokładnie ile, ale chyba ze 120 minut 80 g skórki pomarańczy i 5 g zmielonej kolendry - 10 minut Wynik końcowy: 18 l brzeczki, 14°Blg. Niestety podczas gotowania trochę się przypaliło - pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, ale jak na razie nie wyczuwam tego w aromacie fermentującego piwa, który jest całkowicie zdominowany przez przyprawy, skórki oraz drożdże Belgian Ardennes. Starter z tych drożdży zadałem w temperaturze 28°C. Od nastawienia wody do kleikowania do zadania drożdży minęło około 12 godzin i chyba jest to mój niechlubny rekord. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jaki masz filtrator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Filtrator z oplotu, używany nieustannie od warki nr 3. Najwyższa pora go zmienić. Wstrzymywało mnie to, że chciałem zrobić sobie z rurki miedzianej, ale ciągle brak na to mi czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Ja stosuję dodatkowy filtrator w postaci metalowej siatki połączonej z podziurawioną starą pokrywką od garnka. Jest on ustawiony nad filtratorem z oplotu. Spróbuj coś takiego zastosować, daje fajne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jest gdzieś foto na forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Wrzucę jak będę ten filtrator miał przy sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Warka 53 - Witbier VII Piwo od soboty (27-07-2013) w butelkach. Niecałe 18 l z dodatkiem 144 g cukru, gęstość 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka 54 - Witbier VIII Piwo zacierane w sobotnią, upalną noc, 04-08-2013. Skład: Pilzneński - 1,8 kg Pszeniczny - 0,5 kg Płatki pszenne - 1 kg Płatki orkiszowe - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,2 kg Ześrutowany owies - 0,15 kg Łuska gryki - 0,2 g Kleikowanie na lenia (zalanie wrzątkiem) w lodówce turystycznej płatków i owsa w 12 l wody przez 2 godziny, następnie dolanie trzech litrów wody i zacieranie całości przez ponad trzy godziny - od 70°C do 63°C. Filtracja znów koszmarna, widzę, że w przypadku płatków dodawanie łuski niewiele zmienia. Jedyną w miarę skuteczną metodą, do której narazie doszedłem, to rozcieńczanie wszystkiego wrzątkiem, czyli na dzieńdobry najlepiej zalać lodówkę do pełna wrzątkiem. Nie pamiętam ile to wszystko dokładnie trwało, ale chmiel wrzuciłem po około trzech i pół godziny od początku filtracji. Chmielenie: 25g Perle 5,5% AA (szyszka) - 60 minut 40 g skórki pomarańczy - 10 minut 40 g skórki pomarańczy i 5 g zmielonej kolendry - 3 minuty Wynik końcowy: 20 l brzeczki 12°Blg. Gęstwa Belgian Ardennes zadana w temperaturze 33°C i po czterech godzinach niestety bardzo żwawo już pracowały w temperaturze 28°C. Mierzyłem wieczorem i było już 23°C, ale zobaczymy, jaki wpływ na piwo będzie miał ten "ciepły start". Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Warka 55 - Belgian Blond Ale Piwo zacierane w czwartek, 15-08-2013. Skład: Pilzneński - 3,5 kg Pszeniczny - 0,5 kg Carmel Pils - 0,3 kg Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,1 kg Aroma - 0,1 kg Cukier kandyz - 0,5 kg Zacieranie w lodówce, od 69 do 65°C, 70 minut. Chmielenie: 8 g Marynka 7,8% AA (szyszka) - 60 min 19 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min Cukier kandyz 0,5 kg - 10 minut 30 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat) - 1 minuta Wynik końcowy jeszcze nie znany - póki co zadałem gęstwę z belgian ardennes, napowietrzyłem i zostawiłem w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka 55 - Belgian Blond Ale Gęstość 15°Blg, objetość około 23 l. Ardennesy zadane w temperaturze 27°C, w tej chwili 24°C i mocno pracują. Zastanawiam się, czy będą chciały pójść na spacer, bo jak czytałem na tym forum, to mają do tego tendencję. Na razie podeszły wysoko, ale chyba już piany nie przybywa. Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Warka 55 - Belgian Blond Ale Od wczoraj na cichej, gęstość około 2,2°Blg. Na cichą 20 g chmielu Styrian Goldings. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Warka 56 - Belgian Dubbel Piwo zacierane w sobotę, w ostatni dzień sierpnia. Skład: Pilzneński - 3,2 kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski - 0,5 kg Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,4 kg Aroma - 0,2 kg Cara Munich - 0,2 kg Karmelowy 300 (Strzegom) - 0,1 kg Cukier kandyzowany - 0,5 kg Zacieranie: w lodówce, 66°C przez 30 minut, następnie dolewka 2 l wrzątku i 69°C do 65°C przez 60 minut. Chmielenie: 15 g Warrior 15,9% AA (granulat) - 60 minut 24 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat) - 15 minut Coś mi nie wyszło to zacieranie zgodnie z planem. Już w garnku widziałem, że brzeczki jest jakoś dużo, gęstość też była niska. Po wlaniu do fermentatora już wiedziałem, że drożdże z niego wyjdą i tak też się stalo. Uzyskałem około 25 l brzeczki o gęstości 13°Blg. Jakby było mało, po rozpoczęciu chłodzenia uświadomiłem sobie, że nie dodałem cukru. Tak więc wspałem go podczas chłodzenia, gdy jeszcze brzeczka była gorąca. Nie zmierzyłem już gęstości po dodaniu cukru, ale myślę, że ma około 15°Blg, czyli sikacz jak na dubbla, ale gdzieś tam w dolnej granicy stylu. Drożdże to gęstwa z belgian ardennes. Piwo w tej chwili intensywnie pracuje, z założonym "blow off tube". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Warka 57 - Mild "biały kruk" Piwo warzone w ostatni dzień lata. Skład: Pale Ale - 2,8 kg Crystal - 0,17 kg Cara-red - 0,08 kg Czekoladowy - 0,21 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, od 70°C do 64°C, 75 minut. Po wsypaniu ziarna do wody inne obowiązki oderwały mnie od warzenia, więc tym razem przez ponad godzinę ani razu nie machnąłem łychą w lodówce.Różnicy w wydajności (ani w niczym innym) na razie nie widzę. Chmielenie: 27 g EKG 6,5 % AA (granulat) - 60 min Pół łyżeczki mchu irlandzkiego - 5 min Wynik końcowy - 10°Blg, około 22 l. Uwodniona torebka US-05 zadana w temperaturze 24°C. Warka 56 - Belgian Dubbel Piwo trafiło do butelek w piątek, 20-09-2013. Gęstość końcowa 2°Blg, 24 l, 140 g cukru. W ten sposób zakończyła się moja współpraca z drożdżami Belgian Ardennes, którą oceniam bardzo pozytywnie Edytowane 23 Września 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Taki urok lodówki, zalewasz, mieszasz, zamykasz i zapominasz na półtorej godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Ja tam lubię palnik i mieszanie łopatą zacieru, lodówką jakoś mi nie podeszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Palnik to już mi służy tylko do gotowania brzeczki, ewentualnie do dekokcji. Dzięki lodówce zacieranie rozpoczynam wieczorem poza kuchnią i wracam do niej z zacierem gotowym do filtracji gdy już dzieci pójdą spać i nikt mi nie "pomaga" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Taki urok lodówki, zalewasz, mieszasz, zamykasz i zapominasz na półtorej godziny. A i spadki temperatury mniejsze, dzięki temu, że się jej co chwilę nie otwiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Sorki, że troszkę zaśmiecam Ci wątek, ale mam techniczne pytanie, czy stosujesz mash out przy zacieraniu w lodówce, a jeśli tak to w jaki sposób podnosisz temperaturę zacieru w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 w jaki sposób podnosisz temperaturę zacieru w lodówce? Przez dolanie wrzącej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Przez dolanie wrzącej wody Tak myślałem , a tak z praktycznego punktu widzenia, ile potrzeba wlać wrzątku, aby przeskoczyć z 66°C do tych 76°C przy standardowej 20 litrowej warce, pytam ponieważ sam chciałbym przejść na zacieranie w lodówce Edytowane 23 Września 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Masz w toolkicie pewnie w pilkowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 W mash out się nie bawię - może z wyjątkiem wita, ale wówczas wlewam wrzątku do pelna, nie bacząc na temperaturę. Gdybyś jednak chciał to zrobić, to tak jak pisali koledzy, musiałbyś dolać odpowiednią ilość wrzątku, a ilość tą możesz wyliczyć w toolkiecie piwowara, a dokładnie w tym arkuszu: http://tomasz_zieba.republika.pl/piwo/piwo_obliczenia.xls zakładka "infuzyjne". W standardowej lodówce (moja ma 27 l) przy zasypie okolo 4 kg, żeby zrobić masch out musisz zacierać na gęsto np. 2,5 l/kg. Przez dolewanie wrzątku do lodówki możesz także robić inne przerwy, np. ferulikową w weizenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Warka 58 - AIPA Pierwsza moja AIPA, którą uwarzyłem w sobotę 5 października miała poniższy skład: Pale Ale - 4,6 kg Pszeniczny - 0,6 kg Monachijski - 0,4 kg Cara-red - 0,14 kg Karmelowy czerwony Strzegom - 0,06 kg Pół łyżeczki gipsu piwowarskiego do zacierania. Zacieranie w lodowce - 30 minut w 66°C, następnie dodanie 2,5 l wrzątku i kolejne 60 minut od 70°C do 67°C. Chmielenie: 10 g Warrior 15,9 % AA (granulat) - 60 min 10 g Warrior 15,9 % AA (granulat) - 45 min 10 g Chinook 10,5 % AA (granulat) - 45 min 10 g Warrior 15,9 % AA (granulat) - 30 min 10 g Chinook 10,5 % AA (granulat) - 30 min 15 g Simcoe 11,9 % AA (granulat) - 15 min 15 g Citra 12,7 % AA (granulat) - 15 min Pół łyżeczki mchu irlandzkiego - 15 min 20 g Simcoe 11,9 % AA (granulat) - 1 min 20 g Citra 12,7 % AA (granulat) - 1 min Wynik końcowy: 21 l pachnącej chmielem brzeczki o gęstości 16°Blg. Gęstwa z US-05 zadana w temperaturze 24°C szybko podjeła pracę. Dodatkowo w piątek 04-10-2013 warka 57 Mild trafiła do butelek - 21 l, gęstość 3°Blg z dodatkiem 70 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 A jednak dobrze receptura wygląda, a co dasz na cichą? I po co monacha tak dużo? Wydaje mi się że i tak piwo będzie dość treściwe przy takim zasypie i zacieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Na cichą Citra i Simcoe, po 15 albo 20 g. Mówisz, że 7% to dużo monacha? Ile zwykle dajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się