maniek929 Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Siemka,Chciałem się pochwalić pierwszym nastawionym brewkitem Gozdawa Lager, 1kg glukozy, kranovit, drożdże dedykowane. Na chwile obecną chciałem spróbować z brewkitem, ale myślę że przyjdzie czas na coś lepszego. Zaczynałem od wina ze wszystkich zebranych owoców na działce, teraz bakcyl zaszedł na cydry, miody pitne, więc do kompletu musiało trafić piwo Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Gratulacje, byle do przodu. Teraz masz czas na poczytanie o temperaturach fermentacji (najważniejsza kwestia w całym procesie włącznie z higieną), używaniu lepszych drożdży niż brewkitowe, rozlewie bez utlenienia i wielu innych drobnostkach. Nie stosuj się do instrukcji dodawanych do brewkitu, bo pewnie piszą tam o fermentacji typu 7+7 dni. Trzymaj piwo na drożdżach do momentu w którym ekstrakt nie zmieni się przez kilka dni. Może to być tydzień, ale równie dobrze trzy tygodnie. 39 minut temu, maniek929 napisał(a): 1kg glukozy, Lepiej kupić puszkę ekstraktu słodowego niechmielonego 1,7kg, bo glukoza da Ci tylko alkohol i może niekorzystnie wpłynąć na smak. Pierwsze i tak wypijesz ze smakiem, ale na przyszłość unikaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 (edytowane) 11 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Gratulacje, byle do przodu. Teraz masz czas na poczytanie o temperaturach fermentacji (najważniejsza kwestia w całym procesie włącznie z higieną), używaniu lepszych drożdży niż brewkitowe, rozlewie bez utlenienia i wielu innych drobnostkach. Dzięki, higiena wiadomo zawsze na wysokim poziomie bo można sobie biedy narobić, chwilowo z ciekawości zakupiłem dwa brewkity gozdawa i drugi coopers po nich raczej będę dążył do przejścia na poziom wyżej, jednak muszę jeszcze skompletować trochę sprzętu i uśmiechnąć się z gotowymi browarami do znajomego spawacza, jednak kociołek do zacierania się przyda. 11 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Nie stosuj się do instrukcji dodawanych do brewkitu, bo pewnie piszą tam o fermentacji typu 7+7 dni. Trzymaj piwo na drożdżach do momentu w którym ekstrakt nie zmieni się przez kilka dni. Może to być tydzień, ale równie dobrze trzy tygodnie. Tak wiem te instrukcje czasem to "Jak tego nie robić". Miałem zamiar wrzucić do brzeczki od razu iSpindla ale nie mogłem go skonfigurować jutro muszę pokombinować, sparować go i wrzucić do fermentora. w międzyczasie muszę jeszcze się zapatrzeć w kilka sztuk polykegów do rozlewu Edytowane 6 Maja 2023 przez maniek929 ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Udało sie, nie na brewspy a na brewfather, ale pierwsze wrażenie lepsze robi brewfather. Poprzednio przy cydrze korzystałem z brewspy, ale brewfather moim zdaniem bardziej intuicyjny oraz duży plus za polski język PS: nie patrzcie na odczyty bo ispindel na stole jeszcze Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu TapatalkaEDIT 1:Jest i pierwszy odczyt z brzeczki EDIT 2:Temperatura 21 stopni będzie dobra dla fermentacji ? Czy lepiej przenieść piwko do piwnicy (10-13 stopni) ?Fermentacja ładnie ruszyła, widać że drożdże dobrze zaczęły robote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Zależy jakie drożdze. Najlepiej do tej niższej bo podczas fermentacji temperatura skoczy ci o 2C gdzieś. A to jest za dużo dla wielu drożdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Zależy jakie drożdze. Najlepiej do tej niższej bo podczas fermentacji temperatura skoczy ci o 2C gdzieś. A to jest za dużo dla wielu drożdzy.W sumie temperatura od rana jest stała, a drożdże te co były w brewkicie, nie mniej jednak chyba jutro przeniose do piwnicy. 48h w ciepłym na namnożenie drożdży to sporo Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Inwestujesz pieniądze w sprzęt, a powinieneś zainwestować czas w przeczytanie kilku postów jak zrobić lagera. Temperatura za wysoka. Chcesz teraz, po rozpoczęciu fermentacji ją obniżyć, czego się nie robi. Możesz uśpić drożdże i będziesz miał niedofermentowane piwo. Z tego już szału nie będzie. Do następnego z brewkitu użyj ekstraktu niechmielonego, drożdży fermentis saflager W34/70 (na 20l dwie paczki), zacznij fermentację od 8°C i po tygodniu podnoś o 1°C na dobę, aż piwo będzie miało około 15 °C, przetrzymaj tak jeszcze tydzień. Sprawdź blg w odstępie 3 dni i jeśli się nie zmienia, obniż temp. do 2°C na kilka dni. Piwo się wyklaruje, drożdże opadną i możesz rozlewać. maniek929 i Pingwinho 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Nie kupowałem sprzętu specialnie do piwa, mam go już od dawna. Przy następnym piwie bardziej sie przyłoże, już wiem że fermentator wejdzie mi do lodówki Czy taki ekstrakt się nada do piwa ? Znajomy ma do oddania, Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Tego nie wiem, nigdy go nie używałem. Mogę natomiast polecić jasny z Bruntala 1,7kg. maniek929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się