Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Chcę zrobić piwo z 15% dodatkiem cukru, ale sposobem winiarzy dodać syrop cukrowy w trakcie fermentacji. Piwo docelowo ma mieć coś około 18Blg. Chcę zrobić warkę ze słodu, poddać ją fermentacji i dodać syrop w trakcie fermentacji. Ogólnie rozchodzi mi się o to czy muszę dać ilość drożdży dla warki 18Blg czy dla warki 13Blg? Czy po powiedzmy 4 dniach będzie wystarczająco dużo drożdży by zjadły bez problemu to co mają zjeść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Jaka temperatura fermentacji? Jakie drożdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 be-256, temperatura 18 stopni Celsjusza w pierwszym tygodniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Jak z 15% cukru wyszło Ci 5 blg różnicy? Ja bym dał nieco więcej niż dla blg bez dodatku cukru jeśli zamierzasz dodać cukier po fazie namnażania (po ok. 2 dniach), a dla pełnego blg jeśli prawie na początku. Oczywiście dodając cukier/syrop zadbaj, by nie opadł na dno, bo taka koncentracja może zaszkodzić drożdżom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Z kalkulatora piwowarskiego mi tak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Nie wiem po co dodajesz cukier, ale daj go na początku.Jak masz możliwość to fermentuj niżej.Rozumiem że masz lodówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Proste jak pisałem wcześniej. Robię warkę z określonym blg, dodaję drożdże. Po kilku dniach fermentacji dodaję syrop cukrowy. Pytanie tylko czy będzie wystarczająca ilość namnożonych drożdży by przejadły wszystko bez problemu, czy zadawać ilość do docelowego blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Jeśli dodasz po fazie namnażania, to powinno być dostatecznie dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się