Skocz do zawartości

Ile drożdży przy dodaniu syropu?


Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić piwo z 15% dodatkiem cukru, ale sposobem winiarzy dodać syrop cukrowy w trakcie fermentacji. Piwo docelowo ma mieć coś około 18Blg.

Chcę zrobić warkę ze słodu, poddać ją fermentacji i dodać syrop w trakcie fermentacji. Ogólnie rozchodzi mi się o to czy muszę dać ilość drożdży dla warki 18Blg czy dla warki 13Blg?

Czy po powiedzmy 4 dniach będzie wystarczająco dużo drożdży by zjadły bez problemu to co mają zjeść?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak z 15% cukru wyszło Ci 5 blg różnicy?

Ja bym dał nieco więcej niż dla blg bez dodatku cukru jeśli zamierzasz dodać cukier po fazie namnażania (po ok. 2 dniach), a dla pełnego blg jeśli prawie na początku. Oczywiście dodając cukier/syrop zadbaj, by nie opadł na dno, bo taka koncentracja może zaszkodzić drożdżom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proste jak pisałem wcześniej. Robię warkę z określonym blg, dodaję drożdże. Po kilku dniach fermentacji dodaję syrop cukrowy. Pytanie tylko czy będzie wystarczająca ilość namnożonych drożdży by przejadły wszystko bez problemu, czy zadawać ilość do docelowego blg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.