Skocz do zawartości

Prosty Milk Stout.


Alien844

Rekomendowane odpowiedzi

Milk stout milk stoutowi nie rowny. Jedne sa bardzo palone i kwasne od slodow. Inne maja posmaki czekoladowe, kawowe, orzechowe. Sa zlozone bardziej lub bardziej plaskie. Bardziej goryczkowe od chmielu lub o czysto slodowym profilu. Nie mowiac o dodatkach.
 

Doprecyzuj czego oczekujesz po tym piwku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może tak lubię piwa delikatne w smaku żeby nie były bardzo goryczkowe/kwaśne.

Dlatego bardziej idę w stronę słodowego profilu.

Zależy mi bardziej ma aromatach i szukam jak narazie coś na start żeby spróbować i tego typu piwa.

Przepisów jest sporo ale jako początkujący ciężko mi wybrać coś odpowiedniego więc wolę się spytać tu na forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trzymaj mój przepis

https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713

Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim

 

Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l)

Strzegom - Pale Ale 2,5kg

Strzegom - Monachijski I 0,5kg

Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg

Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg

 

Zacieranie 90' w 67 st. C

 

Chmielenie:

Marynka 9% 60' 25g

Laktoza 20' 0,5kg

 

Drożdże:

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

trzymaj mój przepis

https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713

Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim

 

Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l)

Strzegom - Pale Ale 2,5kg

Strzegom - Monachijski I 0,5kg

Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg

Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg

 

Zacieranie 90' w 67 st. C

 

Chmielenie:

Marynka 9% 60' 25g

Laktoza 20' 0,5kg

 

Drożdże:

S-04

Wielkie dzięki za przepis w ten weekend mam zaplanowaną warkę z niskim % ale w kolejny weekend Twój przepis wejdzie w życie :)

Pytanie duża różnica jest między wiedeński a monachijski ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Alien844 napisał(a):

duża różnica jest między wiedeński a monachijski

Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 1 - niespecjalnie wielka.

Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 2 - już bardzo duża.

Sam rzuć okiem na specki i opisy wraz z kołami sensorycznymi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest ciemniejszy i bardziej słodowy.

Tutaj fajny opis

https://www.blog.homebrewing.pl/slody-podstawowe-jeczmienne/

Kiedyś ktoś napisał, że stouty wychodzą lepsze na monachijskim i dużo w tym prawdy. Choć jakbym chciał mega wytrawnego zrobić to użyłbym pale ale jako słód podstawowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.