Alien844 Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Witam. Szukam na pierwszy raz prostego przepisu na Milk Stout. Posiada może ktoś z Was sprawdzony prosty przepis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Milk stout milk stoutowi nie rowny. Jedne sa bardzo palone i kwasne od slodow. Inne maja posmaki czekoladowe, kawowe, orzechowe. Sa zlozone bardziej lub bardziej plaskie. Bardziej goryczkowe od chmielu lub o czysto slodowym profilu. Nie mowiac o dodatkach. Doprecyzuj czego oczekujesz po tym piwku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Może tak lubię piwa delikatne w smaku żeby nie były bardzo goryczkowe/kwaśne. Dlatego bardziej idę w stronę słodowego profilu. Zależy mi bardziej ma aromatach i szukam jak narazie coś na start żeby spróbować i tego typu piwa. Przepisów jest sporo ale jako początkujący ciężko mi wybrać coś odpowiedniego więc wolę się spytać tu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 trzymaj mój przepis https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713 Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l) Strzegom - Pale Ale 2,5kg Strzegom - Monachijski I 0,5kg Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg Zacieranie 90' w 67 st. C Chmielenie: Marynka 9% 60' 25g Laktoza 20' 0,5kg Drożdże: S-04 Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 1 godzinę temu, wizi napisał(a): trzymaj mój przepis https://piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/#comment-381713 Jak chcesz bardzie słodowe, to pale ale zastąp monachijskim Sweet Stout 18L (na tym samym zasypie spokojnie możesz zrobić 20l) Strzegom - Pale Ale 2,5kg Strzegom - Monachijski I 0,5kg Strzegom - Czekoladowy 1200 0,2kg Weyermann - Jęczmień Prażony 0,2kg Zacieranie 90' w 67 st. C Chmielenie: Marynka 9% 60' 25g Laktoza 20' 0,5kg Drożdże: S-04 Wielkie dzięki za przepis w ten weekend mam zaplanowaną warkę z niskim % ale w kolejny weekend Twój przepis wejdzie w życie Pytanie duża różnica jest między wiedeński a monachijski ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 15 minut temu, Alien844 napisał(a): duża różnica jest między wiedeński a monachijski Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 1 - niespecjalnie wielka. Pomiędzy wiedeńskim a monachijskim 2 - już bardzo duża. Sam rzuć okiem na specki i opisy wraz z kołami sensorycznymi: https://kompendiumpiwa.pl/slod-wiedenski/ https://kompendiumpiwa.pl/slod-monachijski-jasny/ https://kompendiumpiwa.pl/slod-monachijski-ciemny/ Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Jest ciemniejszy i bardziej słodowy. Tutaj fajny opis https://www.blog.homebrewing.pl/slody-podstawowe-jeczmienne/ Kiedyś ktoś napisał, że stouty wychodzą lepsze na monachijskim i dużo w tym prawdy. Choć jakbym chciał mega wytrawnego zrobić to użyłbym pale ale jako słód podstawowy Alien844 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Dzięki za informacje, pytałem ponieważ mam trochę wiedeńskiego ale kupię monachijski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Mam słód karmelowy jasny czy dodać go i w jakiej ilości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Przy laktozie i monachu odpuściłbym już karmel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Przy laktozie i monachu odpuściłbym już karmel W takim razie tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się