paulox81 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Witam Mam w fermentorze aktualnie APA, którą mam chmielić na zimno. Niestety US-05 strasznie wolno flokulują więc zastanawiam się nad takim schematem: 1. Cold crash nr 1 na kilka dni aby drożdże osiadły 2. oddzielenie drożdży od piwa 3. temp. w górę do ok 16-18 st C i Chmielenie na 3 dni 4. Cold Crash nr 2 aby chmiel osiadł Czy taka huśtawka ciepło zimno, ciepło zimno ma negatywny wpływ zakładając że fermentacja jest zakończona i drożdze oddzielone? Wiadomo, że 100% drożdzy się nie oddzieli a przy tym szczepie to pewnie i tak ich trochę będzie zawieszonych nawet po cold crashu - czy warto zrobić w tym przypadku podniesienie temperatury z 1-2 st C do okolic 17 st C i wówczas chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Ja bym sypnął chmiel z witaminą C i obniżył temperaturę do 0C. Po trzech, czterech dniach butelkował. Ale dużo ipek nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 9 minut temu, INTseed napisał(a): Ja bym sypnął chmiel z witaminą C i obniżył temperaturę do 0C. Po trzech, czterech dniach butelkował. Ale dużo ipek nie robiłem. W pytaniu chodzi mi o to, że wyższa temperatura lepiej wydobywa smak i aromat chmielu. Witamina C jako antyutleniacz? Jeśli tak to zbędny w moim przypadku, fermentacja ciśnieniowa i transfer zamknięty do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Możesz je sklarować żelatyną, mój proces wygląda tak: 1. Fermentacja aż do stabilnego BLG 2. Obniżam do 15'C (gdzieś kiedyś przeczytałem, że to optymalna temperatura dla chmielenia na zimno. Nie mam na to żadnych badań, równie dobrze może to być placebo albo piwowarski mit) 3. Wrzucam chmiel na 3-4 dni 4. Cold crush do 4'C (niestety moja lodówka nie pociągnie niżej) 5. Gdy temperatura piwa osiągnie te 4'C, to dolewam roztwór 5g żelatyny + 200 ml wody ~90'C na 2 dni 6. Butelkowanie Musiałbym doczytać jak wygląda chmielenie na zimno w temperaturach cold crushu, być może wtedy udałoby się zredukować pkt 3 i 5 do jednego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 1 minutę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Możesz je sklarować żelatyną, mój proces wygląda tak: 1. Fermentacja aż do stabilnego BLG 2. Obniżam do 15'C (gdzieś kiedyś przeczytałem, że to optymalna temperatura dla chmielenia na zimno. Nie mam na to żadnych badań, równie dobrze może to być placebo albo piwowarski mit) 3. Wrzucam chmiel na 3-4 dni 4. Cold crush do 4'C (niestety moja lodówka nie pociągnie niżej) 5. Gdy temperatura piwa osiągnie te 4'C, to dolewam roztwór 5g żelatyny + 200 ml wody ~90'C na 2 dni 6. Butelkowanie Musiałbym doczytać jak wygląda chmielenie na zimno w temperaturach cold crushu, być może wtedy udałoby się zredukować pkt 3 i 5 do jednego. No właśnie, ale mi chodzi o to czy jeśli drożdże są zawieszone w piwie, chmielimy na zimno to czy po cold crashu nie zabiorą ze sobą na dno części smaku i aromatu z chmielu? Dlatego zastanawiam się nad pierwszym crashem w celu sprowadzenia na dno możliwie najwięcej drożdży i dopiero chmielenie w możliwie klarownym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Ja bym zrobił tak: 1. Jak masz za grubą czapę drożdży, odsuń ją delikatnie zdezynfekowaną łyżką 2. Wrzuć delikatnie chmiel 3. Potrzymaj ile trzeba (3 dni?). 4. Zrób CC Lub 5. Obniż temperaturę 6. Wrzuć chmiel Tutaj materiał o różnicy : https://spikebrewing.com/blogs/ask-a-pro/dry-hop-temperatures https://getollie.com/blog/the-brief-guide-to-dry-hopping#section-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 1 minutę temu, Kronelius napisał(a): Ja bym zrobił tak: 1. Jak masz za grubą czapę drożdży, odsuń ją delikatnie zdezynfekowaną łyżką 2. Wrzuć delikatnie chmiel 3. Potrzymaj ile trzeba (3 dni?). 4. Zrób CC Lub 5. Obniż temperaturę 6. Wrzuć chmiel Tutaj materiał o różnicy : https://spikebrewing.com/blogs/ask-a-pro/dry-hop-temperatures https://getollie.com/blog/the-brief-guide-to-dry-hopping#section-2 Nie chodzi o czapę, bo nawet jej nie widzę (fermentor stalowy zamknięty, fermentacja ciśnieniowa) chodzi mi o mętność, która wiadomo, że opadnie ale to wymaga czasu i niskiej temperatury. Stąd pytanie czy po cold crashu można wrócić z temperaturą do powiedzmy ok 15-20 st C na czas chmielenia na zimno. Dzięki za linki, poczytam coś pokombinuję - co bym nie zrobił zawsze lekcja będzie na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Jak masz możliwość odstrzelenia drożdzy i potem dodać chmiel to tak zrób. Drożdze oblepiają chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 10 minut temu, INTseed napisał(a): Jak masz możliwość odstrzelenia drożdzy i potem dodać chmiel to tak zrób. Drożdze oblepiają chmiel. Tak zamierzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się