Jump to content

Cold crash nr 1=> temp. w górę => Chmielenie na zimno => Cold Crash nr 2


Recommended Posts

Witam

Mam w fermentorze aktualnie APA, którą mam chmielić na zimno. Niestety US-05 strasznie wolno flokulują więc zastanawiam się nad takim schematem:

1. Cold crash nr 1 na kilka dni aby drożdże osiadły

2. oddzielenie drożdży od piwa

3. temp. w górę do ok 16-18 st C i Chmielenie na 3 dni

4. Cold Crash nr 2 aby chmiel osiadł

 

Czy taka huśtawka ciepło zimno, ciepło zimno ma negatywny wpływ zakładając że fermentacja jest zakończona i drożdze oddzielone? Wiadomo, że 100% drożdzy się nie oddzieli a przy tym szczepie to pewnie i tak ich trochę będzie zawieszonych nawet po cold crashu - czy warto zrobić w tym przypadku podniesienie temperatury z 1-2 st C do okolic 17 st C i wówczas chmielić?

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, INTseed napisał(a):

Ja bym sypnął chmiel z witaminą C i obniżył temperaturę do 0C. Po trzech, czterech dniach butelkował. Ale dużo ipek nie robiłem.

W pytaniu chodzi mi o to, że wyższa temperatura lepiej wydobywa smak i aromat chmielu.

 

Witamina C jako antyutleniacz? Jeśli tak to zbędny w moim przypadku, fermentacja ciśnieniowa i transfer zamknięty do kega.

Link to comment
Share on other sites

Możesz je sklarować żelatyną, mój proces wygląda tak:

1. Fermentacja aż do stabilnego BLG

2. Obniżam do 15'C (gdzieś kiedyś przeczytałem, że to optymalna temperatura dla chmielenia na zimno. Nie mam na to żadnych badań, równie dobrze może to być placebo albo piwowarski mit)

3. Wrzucam chmiel na 3-4 dni

4. Cold crush do 4'C (niestety moja lodówka nie pociągnie niżej)

5. Gdy temperatura piwa osiągnie te 4'C, to dolewam roztwór 5g żelatyny + 200 ml wody ~90'C na 2 dni

6. Butelkowanie

 

Musiałbym doczytać jak wygląda chmielenie na zimno w temperaturach cold crushu, być może wtedy udałoby się zredukować pkt 3 i 5 do jednego. 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Możesz je sklarować żelatyną, mój proces wygląda tak:

1. Fermentacja aż do stabilnego BLG

2. Obniżam do 15'C (gdzieś kiedyś przeczytałem, że to optymalna temperatura dla chmielenia na zimno. Nie mam na to żadnych badań, równie dobrze może to być placebo albo piwowarski mit)

3. Wrzucam chmiel na 3-4 dni

4. Cold crush do 4'C (niestety moja lodówka nie pociągnie niżej)

5. Gdy temperatura piwa osiągnie te 4'C, to dolewam roztwór 5g żelatyny + 200 ml wody ~90'C na 2 dni

6. Butelkowanie

 

Musiałbym doczytać jak wygląda chmielenie na zimno w temperaturach cold crushu, być może wtedy udałoby się zredukować pkt 3 i 5 do jednego. 

No właśnie, ale mi chodzi o to czy jeśli drożdże są zawieszone w piwie, chmielimy na zimno to czy po cold crashu nie zabiorą ze sobą na dno części smaku i aromatu z chmielu? Dlatego zastanawiam się nad pierwszym crashem w celu sprowadzenia na dno możliwie najwięcej drożdży i dopiero chmielenie w możliwie klarownym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak:

 

1. Jak masz za grubą czapę drożdży, odsuń ją delikatnie zdezynfekowaną łyżką

2. Wrzuć delikatnie chmiel

3. Potrzymaj ile trzeba (3 dni?).

4. Zrób CC

 

Lub

5. Obniż temperaturę

6. Wrzuć chmiel

 

Tutaj materiał o różnicy :

https://spikebrewing.com/blogs/ask-a-pro/dry-hop-temperatures

https://getollie.com/blog/the-brief-guide-to-dry-hopping#section-2

 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Kronelius napisał(a):

Ja bym zrobił tak:

 

1. Jak masz za grubą czapę drożdży, odsuń ją delikatnie zdezynfekowaną łyżką

2. Wrzuć delikatnie chmiel

3. Potrzymaj ile trzeba (3 dni?).

4. Zrób CC

 

Lub

5. Obniż temperaturę

6. Wrzuć chmiel

 

Tutaj materiał o różnicy :

https://spikebrewing.com/blogs/ask-a-pro/dry-hop-temperatures

https://getollie.com/blog/the-brief-guide-to-dry-hopping#section-2

 

Nie chodzi o czapę, bo nawet jej nie widzę (fermentor stalowy zamknięty, fermentacja ciśnieniowa) chodzi mi o mętność, która wiadomo, że opadnie ale to wymaga czasu i niskiej temperatury. Stąd pytanie czy po cold crashu można wrócić z temperaturą do powiedzmy ok 15-20 st C na czas chmielenia na zimno.

Dzięki za linki, poczytam :) coś pokombinuję - co bym nie zrobił zawsze lekcja będzie na przyszłość :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.