Skocz do zawartości

Wlanie piwa na gęstwę


przegalin

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. 

 Zrobiłem tak jak napisałeś. Połowę gęstwy oddzieliłem i rozlalem na dwa fermentory. W jednym gęstwa US 05 w drugim suchary.

Paczka sucharów na 10l 11blg mam nadzieję, że nie będzie za dużo 😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Potwierdzam że w lagerach się pięknie sprawdza - ja zbieram 300 ml z dna, pozostałą resztę zalewam wrzątkiem i do kibla, no i na takie wiadro leci świeża brzeczka. Mowa o warkach 11-12 Plato 20 litrowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.