przegalin Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Hej, czy jak wleje zaraz po dekantacji nowe piwo na drożdże na dnie, może coś się stać negatywnego? Zakładając, że nie ma tam żadnej infekcji ( a oznak brak). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Jeśli drożdże nie będą długo czekać na nową brzeczkę oraz temperatura brzeczka/gęstwa będzie zbliżona to nie powinno się stać nic złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Dekantuje i wlewam po jakichś 20 minutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Śmiało. Tylko dopilnuj żeby nie stresować drożdży szokiem temperaturowym. przegalin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. przegalin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. Zrobiłem tak jak napisałeś. Połowę gęstwy oddzieliłem i rozlalem na dwa fermentory. W jednym gęstwa US 05 w drugim suchary. Paczka sucharów na 10l 11blg mam nadzieję, że nie będzie za dużo 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Śmiało. Tak robiłem z lagerami , ale czemu by i nie górniak też... Edytowane 14 Czerwca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 2 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Potwierdzam że w lagerach się pięknie sprawdza - ja zbieram 300 ml z dna, pozostałą resztę zalewam wrzątkiem i do kibla, no i na takie wiadro leci świeża brzeczka. Mowa o warkach 11-12 Plato 20 litrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się