Jump to content

Wlanie piwa na gęstwę


Recommended Posts

Hej, czy jak wleje zaraz po dekantacji nowe piwo na drożdże na dnie, może coś się stać negatywnego? Zakładając, że nie ma tam żadnej infekcji ( a oznak brak). 

Link to comment
Share on other sites

Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. 

Link to comment
Share on other sites

44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. 

 Zrobiłem tak jak napisałeś. Połowę gęstwy oddzieliłem i rozlalem na dwa fermentory. W jednym gęstwa US 05 w drugim suchary.

Paczka sucharów na 10l 11blg mam nadzieję, że nie będzie za dużo 😉

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Potwierdzam że w lagerach się pięknie sprawdza - ja zbieram 300 ml z dna, pozostałą resztę zalewam wrzątkiem i do kibla, no i na takie wiadro leci świeża brzeczka. Mowa o warkach 11-12 Plato 20 litrowych.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.