przegalin Posted June 12, 2023 Share Posted June 12, 2023 Hej, czy jak wleje zaraz po dekantacji nowe piwo na drożdże na dnie, może coś się stać negatywnego? Zakładając, że nie ma tam żadnej infekcji ( a oznak brak). Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychoo Posted June 12, 2023 Share Posted June 12, 2023 Jeśli drożdże nie będą długo czekać na nową brzeczkę oraz temperatura brzeczka/gęstwa będzie zbliżona to nie powinno się stać nic złego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przegalin Posted June 12, 2023 Author Share Posted June 12, 2023 Dekantuje i wlewam po jakichś 20 minutach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychoo Posted June 12, 2023 Share Posted June 12, 2023 Śmiało. Tylko dopilnuj żeby nie stresować drożdży szokiem temperaturowym. przegalin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted June 12, 2023 Share Posted June 12, 2023 Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. przegalin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przegalin Posted June 12, 2023 Author Share Posted June 12, 2023 44 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Robiłem tak kilka razy, ale połowę gęstwy ze dna wylewałem, bo uznałem że mogę zrobić overpitching w ten sposób. Piwa wychodziły super, włącznie z lagerami po cold crushu. Schłodź brzeczkę do temperatury fermentacji, bo przy takiej ilości drożdży i ich dobrej kondycji mogą ruszyć zanim zdążysz schłodzić do docelowej temperatury. Zrobiłem tak jak napisałeś. Połowę gęstwy oddzieliłem i rozlalem na dwa fermentory. W jednym gęstwa US 05 w drugim suchary. Paczka sucharów na 10l 11blg mam nadzieję, że nie będzie za dużo 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted June 14, 2023 Share Posted June 14, 2023 (edited) Śmiało. Tak robiłem z lagerami , ale czemu by i nie górniak też... Edited June 14, 2023 by lechu555 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 Potwierdzam że w lagerach się pięknie sprawdza - ja zbieram 300 ml z dna, pozostałą resztę zalewam wrzątkiem i do kibla, no i na takie wiadro leci świeża brzeczka. Mowa o warkach 11-12 Plato 20 litrowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now