Skocz do zawartości

Fermentacja w pochylonym fermentorze


Tobru

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem czy jest sposób na odebranie gęstwy bez przelewania na cichą i bez użycia fermentora stożkowego i mam taki pomysł:

 

W zwykłym wiadrze fermentacyjnym montujemy kranik najniżej jak się da.

 

Ustawiamy fermentora pod kątem tak aby kranik znalazł się w najniższym punkcie. Styropianowa lodówkę można przechylić całą, w zwykłej trzeba podlozyć coś pod wiadro. 

 

Po burzliwej większość drożdży i osadów zbiera się w najniższym miejscu. Otwieramy kranik i zlewamy aż przestanie lecieć mętne.

 

Możemy teraz zamieszać kołysając fermentorem i poczekać aż znowu w najniższym miejscu zbierze się więcej drożdży i osadów i to też zlać.

 

Później mieszamy i ustawiamy kranik w najwyższym miejscu. Po sklarowaniu butelkujemy z tego samego fermentora.

 

Czy to może zadziałać?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.