Jump to content

Fermentacja w pochylonym fermentorze


Tobru

Recommended Posts

Myślałem czy jest sposób na odebranie gęstwy bez przelewania na cichą i bez użycia fermentora stożkowego i mam taki pomysł:

 

W zwykłym wiadrze fermentacyjnym montujemy kranik najniżej jak się da.

 

Ustawiamy fermentora pod kątem tak aby kranik znalazł się w najniższym punkcie. Styropianowa lodówkę można przechylić całą, w zwykłej trzeba podlozyć coś pod wiadro. 

 

Po burzliwej większość drożdży i osadów zbiera się w najniższym miejscu. Otwieramy kranik i zlewamy aż przestanie lecieć mętne.

 

Możemy teraz zamieszać kołysając fermentorem i poczekać aż znowu w najniższym miejscu zbierze się więcej drożdży i osadów i to też zlać.

 

Później mieszamy i ustawiamy kranik w najwyższym miejscu. Po sklarowaniu butelkujemy z tego samego fermentora.

 

Czy to może zadziałać?

 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, INTseed napisał(a):

Ja kiedyś się zastanawiałem czy miało by sens wywierać dziurę na kranik w dnie fermentora ;)


I do jakich wniosków doszedłeś, że nie spróbowałeś? :D 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.