Jump to content

Kilkuletni chmiel z zamrażalki - śmietnik czy do użytku?


Recommended Posts

Dzień dobry, planuje wrócić do warzenia po sporej kilkuletniej przerwie. sprawdziłem więc co tam pochowane po dawnych przebojach.

Mam z tamtego okresu cały czas w zamrażalce paczki 100g amerykańców i inne, nieotwierane ale nie są zaciągnięte próżniowo.

Daty spożycia na nich to 2020/2021.

I teraz pytanie, da się tego użyc, sypiąc najwyżej więcej jeśli mocno spadła przydatność aromatyczna?

Link to comment
Share on other sites

otwórz jedną paczkę i sprawdź aromat, jak ładnie pachnie to jest ok, sam ostatnio używałem centennial z 2021r. który przechowywany był z zamrażarce i aromat był ok 

Link to comment
Share on other sites

Nie no, chmiel 3 lata po terminie i bez pakowania próżniowego to szkoda Twojej roboty w dniu warzenia. Będzie izowaleriana (ser, skarpeta) w aromacie i niewiele więcej.

Jak masz gatunki z dużą zawartość alfakwasów to ew. może się przydać do chmielenia jakiegoś lambiczi.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.08.2023 o 22:25, dutrasilva napisał(a):

Dzień dobry, planuje wrócić do warzenia po sporej kilkuletniej przerwie. sprawdziłem więc co tam pochowane po dawnych przebojach.

Mam z tamtego okresu cały czas w zamrażalce paczki 100g amerykańców i inne, nieotwierane ale nie są zaciągnięte próżniowo.

Daty spożycia na nich to 2020/2021.

I teraz pytanie, da się tego użyc, sypiąc najwyżej więcej jeśli mocno spadła przydatność aromatyczna?

 

Sprawdź jak pachnie. Jeżeli jest ładnie chmielowy można użyć, jeżeli czuć skarpetę, karton lub śmierdzi aromatem zamrażarki to zużyj na goryczkę ;) Ja używałem chmiele 5-6 letnie pakowane próżniowo (też czasem puszczały paczki) i dopóki dobrze pachniały to piwa wychodziły ok. 

Link to comment
Share on other sites

Gdyby nie brak próżniowego pakowania w zasadzie nie byłoby problemu. Ostatnio poszukując odpowiedzi na to jak duży wpływ ma chmielenie na zimno z chemicznego punktu widzenia, widziałem wykres jakości chmielu w zależności od temperatury składowania oraz rodzaju pakowaniu. Po 2 latach chmiel w zamrażarce i próżni jest w ponad 95% taki sam jakościowo co świeży. Nieco gorzej jest przy braku próżni, więc na pewno sprawdź czy nie śmierdzi i lepiej użyj w stronę goryczki niż aromatu. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.