dutrasilva Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dzień dobry, planuje wrócić do warzenia po sporej kilkuletniej przerwie. sprawdziłem więc co tam pochowane po dawnych przebojach. Mam z tamtego okresu cały czas w zamrażalce paczki 100g amerykańców i inne, nieotwierane ale nie są zaciągnięte próżniowo. Daty spożycia na nich to 2020/2021. I teraz pytanie, da się tego użyc, sypiąc najwyżej więcej jeśli mocno spadła przydatność aromatyczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 otwórz jedną paczkę i sprawdź aromat, jak ładnie pachnie to jest ok, sam ostatnio używałem centennial z 2021r. który przechowywany był z zamrażarce i aromat był ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Nie no, chmiel 3 lata po terminie i bez pakowania próżniowego to szkoda Twojej roboty w dniu warzenia. Będzie izowaleriana (ser, skarpeta) w aromacie i niewiele więcej. Jak masz gatunki z dużą zawartość alfakwasów to ew. może się przydać do chmielenia jakiegoś lambiczi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 W dniu 22.08.2023 o 22:25, dutrasilva napisał(a): Dzień dobry, planuje wrócić do warzenia po sporej kilkuletniej przerwie. sprawdziłem więc co tam pochowane po dawnych przebojach. Mam z tamtego okresu cały czas w zamrażalce paczki 100g amerykańców i inne, nieotwierane ale nie są zaciągnięte próżniowo. Daty spożycia na nich to 2020/2021. I teraz pytanie, da się tego użyc, sypiąc najwyżej więcej jeśli mocno spadła przydatność aromatyczna? Sprawdź jak pachnie. Jeżeli jest ładnie chmielowy można użyć, jeżeli czuć skarpetę, karton lub śmierdzi aromatem zamrażarki to zużyj na goryczkę Ja używałem chmiele 5-6 letnie pakowane próżniowo (też czasem puszczały paczki) i dopóki dobrze pachniały to piwa wychodziły ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViennaMate Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Gdyby nie brak próżniowego pakowania w zasadzie nie byłoby problemu. Ostatnio poszukując odpowiedzi na to jak duży wpływ ma chmielenie na zimno z chemicznego punktu widzenia, widziałem wykres jakości chmielu w zależności od temperatury składowania oraz rodzaju pakowaniu. Po 2 latach chmiel w zamrażarce i próżni jest w ponad 95% taki sam jakościowo co świeży. Nieco gorzej jest przy braku próżni, więc na pewno sprawdź czy nie śmierdzi i lepiej użyj w stronę goryczki niż aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się