Mateoo Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Witam. Zrobiłem już swoje 3 warki za pomocą brew kitów. Idąc za Waszymi radami, na początku nie bawiłem się w dodawanie żadnych dodatkow i piwa wyszły całkiem ok aczkolwiek chciałbym swoje następne piwo zrobić już z dodatkami. I teraz pytanie, takie dodatki jak goździki czy kolędra mam dodawać tak samo jak chmiel do fermentora z brzeczką czy np. zagotować te goździki i inne dodatki w litrze wody i potem dodać do fermentora? Z góry dzięki za jakiekolwiek rady, nadal się uczę ale bardzo polubiłem to hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Przyprawy dajemy na ostatnie 15 minut gotowania. Możesz tak zrobić, ale równie dobrze zdezynfekować słoik, wlać 0,5l wody o temperaturze 60-70 °C i dodać przyprawy. Słoik zakrecasz i zostawiasz na pół dnia do samoczynnego wystygnięcia. Następnie filtracja i płyn wędruje do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Zależy jaki styl piwa, jakie dodatki itd. Do saissona dodawałem ostatnio np. skórkę z pomarańczy(bez białego bo gorzkie) i kolendrę. Tylko ja parzę słody. Więc zaparzyłem słód klasycznie 30 min. Przecedziłem przez sito bardzo gęste ten napar. Doprowadziłem do wrzenia dodałem te dodatki i gotowałem 10 min. Ale tak jak Wizi mówi jak coś to gotuj max 15 min. Oczywiście jak nie parzysz słodów to lecisz w samej wodzie. Możesz też zagotować wodę, dodać przyprawy, zakryć i parzyć np. 30 min we wrzątku. To sposobów jest kilka. Tylko podstawa mieć dobre gęste sito, żeby to potem przecedzić. Tak samo jak z chmielem kiedy dodajesz go na ciepło przed fermentacją. Będę teraz nastawiał piwo świąteczne z przepisu i tam jest sporo dodatków laska wanilii, anyż itp. Aczkolwiek proces parzenia jest taki sam. Udanego piwa😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 W dniu 18.09.2023 o 12:16, Reters napisał(a): Tylko podstawa mieć dobre gęste sito, żeby to potem przecedzić Albo skarpeta do chmielenia. U mnie się sprawdziło bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 W dniu 18.09.2023 o 12:16, Reters napisał(a): Będę teraz nastawiał piwo świąteczne z przepisu i tam jest sporo dodatków laska wanilii, anyż itp. Też mam taki zamiar, chociaż zrobiło się już trochę późno na te święta. Masz sprawdzony przepis? Wzoruję się tym z forumowego działu przepisy, ale chętnie posłucham dobrych rad. Chodzi mi głównie o skład zestawu przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) Tak, skarpeta itp sprawy też się sprawdzą. Patentów tyle ile nas piwowarów😋 Kupiłem kilka miesiecy temu też z polecenia takie sito: https://winodomowe.pl/wino-domowe/740-product-pol-740-Sitko-GESTE-do-filtracji-i-plukania-wegla-fi-200.html Tylko fi 250 i jest rewelacyjne. Dobrze wykonane. Polskie a nie chiński badziew😉 Szczerze to już sobie nie wyobrażam nastawiania piwa bez tego sita. Wiesz, mam około 30 przepisów wybranych ze specjalnej takiej strony Coopersa. Wyszukałem je z forum zagranicznego Homebrew. Wybrałem najbardziej zróżnicowane. Niedługo sobie je wydrukuje i wrzucę a jakiś segregatorek. Oczywiście przepisy tylko dla osób co robią biwa z brewkitów. Czasami je minimalnie modyfikuje(więcej słodu do parzenia, więcej chmielu itp) jednak dobrze są wytłumaczone etapy co i jak robić. Trzymaj w linku przepis na piwko świąteczne. Już mam w głowie plan i akurat będę redukował cukier brązowy do max 100 gr i dodaję około 500gr Caramunich II + dodam skórkę pomarańczową i może imbir oraz 10gr więcej chmielu Saaz. To już wszystko zależy od naszych pomysłów🙂 Akurat bardziej szukam piw słodowych mniej wytrawnych, dlatego redukcja cukru itp. Celuję w 14BLG Przepis przetłumaczony na nasz język bo z angielskim u mnie słabiutko, wszystko lecę na tłumaczeniu😏 PS: Chmiel zawsze dodaję w temp. max 78 stopni na parzenie. Nie gotuję chmielu do moich piw. Chyba że chcę na prawdę mocniejszą goryczkę. Raz że brewkit jest na chmielony a dwa już wiem, że i tak uzyskam z takiego parzenia goryczkę. I to czasami nawet całkiem sporą. Świąteczny napar.pdf Edytowane 20 Września 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się