Jump to content

Dodatki do piwa - jak dodać?


Mateoo

Recommended Posts

Witam. 
Zrobiłem już swoje 3 warki za pomocą brew kitów. Idąc za Waszymi radami, na początku nie bawiłem się w dodawanie żadnych dodatkow i piwa wyszły całkiem ok aczkolwiek chciałbym swoje następne piwo zrobić już z dodatkami. I teraz pytanie, takie dodatki jak goździki czy kolędra mam dodawać tak samo jak chmiel do fermentora z brzeczką czy np. zagotować te goździki i inne dodatki w litrze wody i potem dodać do fermentora? 
Z góry dzięki za jakiekolwiek rady, nadal się uczę ale bardzo polubiłem to hobby :) 

Link to comment
Share on other sites

Przyprawy dajemy na ostatnie 15 minut gotowania. Możesz tak zrobić, ale równie dobrze zdezynfekować słoik, wlać 0,5l wody o temperaturze 60-70 °C i dodać przyprawy. Słoik zakrecasz i zostawiasz na pół dnia do samoczynnego wystygnięcia. Następnie filtracja i płyn wędruje do piwa.

Link to comment
Share on other sites

Zależy jaki styl piwa, jakie dodatki itd. Do saissona dodawałem ostatnio np. skórkę z pomarańczy(bez białego bo gorzkie) i kolendrę. Tylko ja parzę słody. Więc zaparzyłem słód klasycznie 30 min. Przecedziłem przez sito bardzo gęste ten napar. Doprowadziłem do wrzenia dodałem te dodatki i gotowałem 10 min. Ale tak jak Wizi mówi jak coś to gotuj max 15 min. Oczywiście jak nie parzysz słodów to lecisz w samej wodzie. Możesz też zagotować wodę, dodać przyprawy, zakryć i parzyć np. 30 min we wrzątku. To sposobów jest kilka. Tylko podstawa mieć dobre gęste sito, żeby to potem przecedzić. Tak samo jak z chmielem kiedy dodajesz go na ciepło przed fermentacją.

 

Będę teraz nastawiał piwo świąteczne z przepisu i tam jest sporo dodatków laska wanilii, anyż itp. Aczkolwiek proces parzenia jest taki sam.

 

Udanego piwa😋

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.09.2023 o 12:16, Reters napisał(a):

Tylko podstawa mieć dobre gęste sito, żeby to potem przecedzić

 

Albo skarpeta do chmielenia. U mnie się sprawdziło bez problemu.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.09.2023 o 12:16, Reters napisał(a):

Będę teraz nastawiał piwo świąteczne z przepisu i tam jest sporo dodatków laska wanilii, anyż itp.

Też mam taki zamiar, chociaż zrobiło się już trochę późno na te święta.

Masz sprawdzony przepis? Wzoruję się tym z forumowego działu przepisy, ale chętnie posłucham dobrych rad. Chodzi mi głównie o skład zestawu przypraw.

Link to comment
Share on other sites

Tak, skarpeta itp sprawy też się sprawdzą. Patentów tyle ile nas piwowarów😋 Kupiłem kilka miesiecy temu też z polecenia takie sito:

 

https://winodomowe.pl/wino-domowe/740-product-pol-740-Sitko-GESTE-do-filtracji-i-plukania-wegla-fi-200.html

 

Tylko fi 250 i jest rewelacyjne. Dobrze wykonane. Polskie a nie chiński badziew😉 Szczerze to już sobie nie wyobrażam nastawiania piwa bez tego sita.

 

Wiesz, mam około 30 przepisów wybranych ze specjalnej takiej strony Coopersa. Wyszukałem je z forum zagranicznego Homebrew.

Wybrałem najbardziej zróżnicowane. Niedługo sobie je wydrukuje i wrzucę a jakiś segregatorek. Oczywiście przepisy tylko dla osób co robią biwa z brewkitów. Czasami je minimalnie modyfikuje(więcej słodu do parzenia, więcej chmielu itp) jednak dobrze są wytłumaczone etapy co i jak robić.

 

Trzymaj w linku przepis na piwko świąteczne. Już mam w głowie plan i akurat będę redukował cukier brązowy do max 100 gr i dodaję około 500gr Caramunich II + dodam skórkę pomarańczową i może imbir oraz 10gr więcej chmielu Saaz. To już wszystko zależy od naszych pomysłów🙂 Akurat bardziej szukam piw słodowych mniej wytrawnych, dlatego redukcja cukru itp. Celuję w 14BLG

 

Przepis przetłumaczony na nasz język bo z angielskim u mnie słabiutko, wszystko lecę na tłumaczeniu😏

 

PS: Chmiel zawsze dodaję w temp. max 78 stopni na parzenie. Nie gotuję chmielu do moich piw. Chyba że chcę na prawdę mocniejszą goryczkę. Raz że brewkit jest na chmielony a dwa już wiem, że i tak uzyskam z takiego parzenia goryczkę. I to czasami nawet całkiem sporą.

Świąteczny napar.pdf

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.